Bela Bartok'un iki keman için 44 düosunun kompozisyon teknikleri açısından incelenmesi
Analysing of 44 duos of Bela Bartok for two violins from the point of compositional techniques
  1. Tez No: 732089
  2. Yazar: UĞURCAN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY SAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: düo, keman, Bartok, kompozisyon, analiz, cümle, motif, bestecilik, duo, violin, Bartok, composition, analysis, sentence, motif
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bela Bartok 20. yüzyılda müziğin ve buna bağlı olarak yeni müzik anlayışı çerçevesinde klasik gelenekten evrilerek gelişen modern müziğin gelişim sürecinin kilit noktasında yer alır. Yazdığı eserlerin tınısal, armonik ve icra dili müzikolog kimliği sayesinde yaptığı analiz ve derlemelerle, halk müziğinde bulunan müzikal ögelere özdeş malzemeler barındırır. Bu malzemeler kompozisyon sürecinin bir parçasıdır. Biçim ve armonik analiz yaparak kompozisyona dair veriler elde edilebilir. Müzik kompozisyonu süreci armonik analiz, ritmik yapı, dizi gibi birbirine bağlı birçok kavramı içine alan bir yaratım süreci olduğundan bu kavramsal malzemelerin eser üzerinde yaratılan form ile bağıntısı çözülerek, yaratım sürecine dair çıkarımlar yapmak, müzik eserinin oluşturulmasında izlenen yola dair bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır. Bu süreç, müzikal malzemelerin birbirleri ile bütünlük sağlaması için bestecinin kullandığı kurgu tekniğini ortaya çıkartarak, kompozisyonun başlangıcından bitiş sürecine kadar meydana gelen yaratıcı düşünsel işlemin kodlarını anlamızı sağlayacaktır. Bu tezde, Bartok'un eser yazım sürecine ilişkin verileri toplamak için form yapısı ve buna bağlı olan hücre, motif, cümle gibi biçimsel yapılar, dizisel, armonik, ritmik ve kontrpuantal ögeleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Bela Bartok is at the key point of the development process of modern music, which evolved from the classical tradition under the new understanding of music in the twentieth century. Thanks to his musicologist identity, the timbre, harmonic and performance language of his works contains a lot of influence from folk music with his analyzes and compilations. These materials are part of the composition process. Data on composition can be obtained by performing form and harmonic analysis. Since the process of music composition is a process of creation that includes many interconnected concepts such as harmonic analysis, rhythmic structure, sequence, the correlation of these conceptual materials with the form created on the work will be solved, making inferences about the process of creation will allow us to have information about the path followed in the creation of a musical work. This process will reveal the technique of fiction used by the composer to ensure the integrity of musical materials with each other, allowing you to understand the codes of the creative intellectual process that occurs from the beginning of the composition to the end process.This process will reveal the constructing technique used by the composer in order to ensure the integrity of the musical materials with each other, and will enable us to understand the codes of the creative intellectual process that occurs from the beginning of the composition to the end process. In this study, the formal structure and related materials such as cells, motives, phrases, serial, harmonic, rhythmic and counterpoint structures will be examined in order to collect data on Bartok's writing phase.