Texeyyula nasnameya neteweyî di otobiyografiyên rewşenbîrên Kurd de (1908-1960): Ekrem Cemîlpaşa, Kadrî Cemîlpaşa, Nûrî Dersîmî
Kürt aydınlarının otobiyografilerinde ulusal kimlik tahayyülü (1908-1960): Ekrem Cemilpaşa, Kadri Cemilpaşa, Nuri Dersimi
- Tez No: 732162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SHAHAB VALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aydın, Entelektüel, Ulusal Kimlik, Otobiyografi, Intellectual, National Identity
- Yıl: 2022
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Aydınlar entelektüel çalışmaları ve eylemleriyle ulusal kimliğin inşasında önemli bir konuma sahiptirler. Ulusal kimliğin üzerine inşa edildiği kültürel parçalar entelektüel çalışmaların bir sonucudur. Aynı zamanda aydınlar ulusal kimliğin geniş kitlelere yayılmasını sağlayan propaganda faaliyetlerinde de bulunurlar. Bu yönleriyle modern ulusal kimliğin varlık şartı öncelikle bir entelijansiyanın varlığıdır. Modern Kürt entelijansiyası 19. Yüzyılın sonlarında İstanbul'da ortaya çıktı ve modern Kürt kimliğinin gelişiminde aktif bir rol üstlendi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile beraber büyük oranda yurt dışına çıkan bu erken dönem aydınları entelektüel çalışmalarına burada devam ettiler. Kürt dili, folklorü, tarihi ve edebiyatı ile ilgili çalışmalar ile geniş bir literatürün oluşmasını sağladılar, yazdıkları otobiyografiler de bu çalışmaların bir parçasıdır. Otobiyografiler kişinin hayatını birinci ağızdan anlattığı eserlerdir, yazarlar kendileri için anlamlı olan ve önemli gördükleri yaşam olaylarına yer verirler otobiyografilerde. Kürt aydınları tarafından yazılan otobiyografiler de yazarlar yoğunlukla ulusal kimlik mücadelesi ve bu mücadele içindeki konumları ve çalışmalarını anlatırlar. Ekrem Cemilpaşa, Kadri Cemilpaşa ve Nuri Dersiminin otobiyografilerini kapsayan bu çalışmada her üç aydının otobiyografilerinde ulusal kimlik tahayyülü incelenmektedir. Ulusal kimliğin keşfi, kimlik mücadelesi ve aydınların kürtlük algısının otobiyografik anlatılara nasıl yansıdığı ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Intellectuals have an important position in building national identity with their intellectual studies and actions. Cultural parts, which is the national identity was built on, are a result of intellectual studies. Intellectuals also have propaganda activities that allow spreading of national identity a wide range of audiences. With these aspects, the condition for the existence of modern national identity is primarily the existence of an intelligentsia. The modern Kurdish intelligentsia emerged in Istanbul in the late of 19th century and they took an active part in the development of modern Kurdish identity. After the establishment of the Turkish Republic, these early period intellectuals mostly went abroad and continued their intellectual studies there. They created a large literature with studies on Kurdish language, folklore, history and literature. Their autobiographies are also a part of these works. Autobiographies are the first-hand study of human life. Authors include life events that are meaningful and important to them in their autobiographies. In Kurdish intellectuals' autobiographies, writers mostly talk about the struggle for national identity, their position in this struggle and their studies. In this study, which includes the autobiographies of Ekrem Cemilpaşa, Kadri Cemilpaşa and Nuri Dersimi, the imagination of national identity is examined. The discovery of national identity, the struggle for identity and Intellectuals' perception of Kurdisness how reflected in their autobiographies are discussed.