6112 sayılı kanun kapsamında internet ortamından sunulan isteğe bağlı yayın hizmetlerinin düzenlenmesi
The regulation of on demand media services via internet environment within the scope of the law no. 6112
- Tez No: 732242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE AYŞEGÜL KULULAR İBRAHİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnternet ortamından yayıncılık, bilişim hukuku, internet ortamından isteğe bağlı yayın hizmeti, dijital, idari denetim, Netflix, BluTV, Spotify, Internet broadcasting, on-demand broadcasting service, on-demand broadcasting service from the Internet, digital, administrative control, Netflix, BluTV, Spotify
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dijitalleşme ve internet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte her alanda olduğu gibi görsel- işitsel medya alanında da dönüşümler ve değişimler başlamıştır. İnternet ortamından yayıncılığa imkân sağlayan teknolojilerin gelişmesi radyo ve televizyon yayınlarının ilgili ortamlardan sunumunu kolaylaştırmıştır. Dolayısıyla bu dönüşümden en çok etkilenen alanların başında kitle iletişim araçlarından televizyon ve radyo gelmiştir. İnternet ortamından isteğe bağlı yayınlar ise internet kullanıcılarına televizyon ve radyodan daha kolay ve pratik izleme ve dinleme ortamları sağlamıştır. Zira isteğe bağlı yayıncılık hizmeti kişilerin diledikleri zaman ve mekânda, dilenen araç ile görüntü ve seslere ulaşılmasını mümkün kılmaktadır. Bugün gelinen noktada popülerliğini her geçen gün artıran internet ortamından isteğe bağlı yayın hizmetinin hukuki, kültürel, sosyal ve ekonomik bazı sorunları da beraberinde getirdiği, somut problemlerin çözümüne mevcut hukuk kurallarının cevap vermediği düşünülmüştür. Çalışmada öncelikle internet ortamından yayıncılık ve internet ortamından isteğe bağlı yayın hizmeti ve hizmetin hukuki niteliği ele alınmıştır. Bu kapsamda düzenleyici ve denetleyici kurumları harekete geçiren hususlara değinilerek, hukuki düzenlemelerin gerekliliği, kamu yararı, kamu düzeni, toplumun milli ve ahlaki hassasiyetleri, küçüklerin zihinsel ve ruhsal gelişimi yönünden değerlendirilmiştir. Yasa koyucunun mevzuatı internet hukukunun gelişimine uygun olan şekilde güncellemesi gerektiğinden bahsedilerek ilgili konuda kabul edilen 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun' unu 29/A maddesi ve Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik ayrıntılı şekilde incelenmeye çalışılmıştır. Son olarak ilgili mevzuata yönelik değerlendirme ve öneriler sunularak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of digitalization and internet technology, transformations and changes have started in the field of audio-visual media, as in every field. The development of technologies that enable broadcasting from the Internet has facilitated the presentation of radio and television broadcasts from the relevant media. Therefore, the most affected areas from this transformation were television and radio, which are mass media. On-demand broadcasts from the Internet have provided Internet users with easier and more practical viewing and listening environments than television and radio. Because the on-demand broadcasting service makes it possible for people to access images and sounds at any time and place they wish, with any device. At the point reached today, it is thought that the on-demand broadcasting service on the internet, which is increasing its popularity day by day, brings with it some legal, cultural, social and economic problems, and the existing legal rules do not answer the solution of concrete problems. In the study, first of all, broadcasting from the internet and on-demand broadcasting service from the internet and the legal nature of the service are discussed. In this context, the issues that activate the regulatory and supervisory institutions are mentioned, and the necessity of legal regulations, public interest, public order, national and moral sensitivities of the society, mental and spiritual development of the minors are evaluated. It is mentioned that the legislator should update the legislation in accordance with the development of internet law, and article 29/A of the Law No. 6112 on the Establishment and Broadcasting Services of Radio and Television, and the Regulation on the Presentation of Radio, Television and On-Demand Broadcasts on the Internet are examined in detail. Finally, the study is completed by presenting evaluations and suggestions regarding the relevant legislation.