Radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayınların internet ortamından sunumu hakkında yönetmelik'in ifade özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesi
The evaluation of the regulation on provision of radio, television and on-demand broadcasting services on the internet in the context of freedom of expression
  1. Tez No: 654675
  2. Yazar: DUHAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERTİL EMRAH ODER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: RTÜK, BTK, yeni medya, ifade özgürlüğü, internet özgürlüğü, internet, görsel-işitsel iletişim özgürlüğü, RTUK, ICTA, new media, freedom of expression, internet freedom, internet, freedom of audio-visual communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet, günlük yaşantımıza dâhil olmuş ve özellikle kitle iletişim araçları arasında öne çıkan özellikleri neticesinde herkes için vazgeçilmez bir mecra haline gelmiştir. Teknoloji ve internet dünyasında yaşanan bu gelişmeler, medya ve iletişim sektörünün dinamiklerini değiştirmiştir. Radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet vasıtasıyla sunulması, bir yeni medya düzeni oluşturmuştur. Yeni medya düzeni kapsamında internet üzerinden yayın yapan platformlara talep her geçen gün artmakta ve konvansiyonel medya önemini kaybetmektedir. Bu gelişmelere istinaden, yeni medya düzenine yönelik yeni hukuki düzenlemeler gündeme gelmiştir. Konvansiyonel yayınlara göre daha yeni bir alan olan yeni medya düzenine ilişkin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a 29/A Maddesi eklenmiştir. Bu madde doğrultusunda 1 Ağustos 2019'da Resmî Gazete'de yayımlanan Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ile“yeni medya”adı verilen bu alan da tıpkı konvansiyonel yayınlarda olduğu gibi belirli düzenlemelere tabi tutulmuştur. Bu tezde, Yönetmelik'te yer alan hükümler, özellikle televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini odakta tutarak hem teknik hem de normatif bakış açısıyla irdelenecek ve ardından anayasal bağlamda değerlendirilecektir. Bu kapsamda, ifade özgürlüğü ele alınacak olup ifade özgürlüğünün internet ve görsel-işitsel iletişim özgürlüğü ile kesişen alanları incelenecektir. Teknik ve normatif bilgi ile anayasal hakların incelenmesi sonucunda ise internet üzerinden sunulan yayın hizmetleri için getirilen düzenlemelere dair görüş, değerlendirme ve hukuk politikası önerileri sunularak tez sonlandırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Through the advancement of technology, the internet has become a part of our daily lives, and has become an essential medium for everyone, particularly as a result of its prominent features among mass media. These advances in the technology and internet world have changed the dynamics of the media and communication sector. The provision of radio, television or on-demand broadcasting services via the internet has created a new media order. Within the scope of the new media order, the demand for the platforms broadcasting through internet increasing day by day, and the conventional media is losing prominence. On the basis of these developments, new regulatory arrangements for the new media order have come to the fore. Regarding this new media order, which is a newer field compared to conventional broadcasting, Article 29/A has been added to the Law No. 6112 on the Establishment of Radio and Television Enterprises and Their Media Services. Pursuant to this article, the Regulation on Provision of Radio, Television and On-Demand Broadcasting Services on the Internet (Regulation) has been published in the Official Gazette on August 1, 2019. As a result, this area called“new media”has been subject to certain regulations, as with conventional broadcasting. In this thesis, the provisions in the Regulation will be examined from both a technical and normative point of view, focusing especially on television and on-demand broadcasting services, and then evaluated in the constitutional context. Within this scope, freedom of expression will be discussed, and the areas of freedom of expression that intersect with the freedom of internet and audio-visual communication will be examined. As a result of the examination of technical and normative information and constitutional rights, the thesis will be finalized by submitting opinions, evaluations and legal policy recommendations on the regulations for the broadcasting services provided through the internet.