Rethinking the anthropocene from a feminist perspective
Feminist perspektifte antroposeni yeniden düşünmek
  1. Tez No: 732243
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE EJDER JOHNSON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Philosophy, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: insan-sonrası, feminist posthümanizm, Haraway, Antroposen, siborg, Chthulucene, DIY, posthuman, feminist posthumanism, Haraway, Anthropocene, cyborg, Chthulucene, DIY
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezin amacı, evrensel düşünce kavramının problemleştirmek, geleneksel kategorilerin ve ikililiğin yapaylığını ortaya çıkarmak ve bozmak üzerinedir. İktidar ve tahakküm yapılarına dayalı patriyarkal ilişkilerden, kendini öteki üzerinden kuran, dışlayıcı ve ayrımcı pratikleri yaratan/destekleyen hümanizmden, evrenselci ve evrenselleştiren kabullerden, düalistik kavrayışa dayanan Kartezyen düşünceden çıkmanın yollarını arar. Bunu, Donna Haraway'in toplumsal cinsiyet karşısında feminist bir beden politikası öznesi ve/veya feminist figürü olan siborgun istikrarsızlaştırıcı ve ihlâl edici yönüyle ile birlikte düşünür. Bu tez için feminizm geçici, her daim yorumlanabilir, göçebe, hareketli koalisyonlara dayalı olarak çoğullukların bütünlüğüyle dinamik bir biçimde ilişkilidir ve cinsiyet ikiyle sınırlanmaz, sayılamaz kılınır; değişimin hareketi içine yerleşir. Kartezyen düşüncenin yerine, insanı özgü olmayan farkı tanıyan, geleneksel aile bağlarına indirgenmeyen, iş birliği ve etkileşim biçimlerine açık, kan bağıyla kurulan akrabalıklar değil, yoldaş türler geliştirmektir. Bu düşünceyle birlikte; yeni öznellikler üretmenin alternatif yollarını sunan post-feminist figürleri ortaya çıkaran hikâye anlatımı, spekülatif biyoloji, biyo-sanat gibi çalışmaları ve stratejileri konu edineceğim. Bu sayede teze hem alıştığımız ve kurduğumuz çerçevenin dışına çıkabilmek hem de farklılık barındırmayan indirgemeci ve ön kabülcü yaklaşımı geçersiz kılmak mümkün mü sorusunu soracağım.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to problematize the concept of Universal Man, to reveal and deconstruct the artificiality of categories and traditional duality. It seeks to avoid the stalemate imposed by diatomic understandings of the individual, which rejects reductionism, resists dualism, and whose subject is based on mutually exclusive categories of mind and body. Focusing on Donna Haraway's concept of the cyborg as a feminist subject/figure against gender, the thesis researches patriarchal relations based on domination structures, humanism that establishes itself over the other and creates exclusionary and discriminatory practices. It also touches upon the universalizing assumptions, Cartesian thought based on dualism, and all of these concepts destabilizing and violating nature. For this reason, the understanding of feminism discussed in this thesis is temporal, always interpretable, nomadic, always dynamically related to the totality of pluralities based on mobile coalitions, and makes gender uncountable, not limited to two; it is embedded in the movement of change. And seeking non-human-specific forms of cooperation, interaction, and communication, which recognize the difference, instead of the Cartesian thought created, will not be reduced to traditional family ties. Instead, they are about choice (kinship) and companion species, not blood. This thesis explores the potential of strategies such as storytelling, speculative biology and bioArtworks, critical posthumanities that offer alternative ways of generating new subjectivities that reshape the world, and how they can exist in our current socio-cultural and capitalist paradigms.