Yenidoğanın geçici taşipnesi gelişiminde ve prognozunda risk faktörlerinin belirlenmesi
Development of transient tachypnea of the newborn and the determination of risk factors in prognosis
- Tez No: 732255
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BÜLBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğanın geçici taşipnesi, yenidoğanın geçici takipnesi, solunum sıkıntısı, respiratuvar distres, Transient tachypnea of the newborn, respiratory distress
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Neonatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda gebelik süresi ≥ 35 hafta olan yenidoğanın geçici taşipnesi (YGT) tanılı bebeklerde; demografik özelliklerin, laboratuvar ve görüntüleme yöntemleriyle uygulanan tedavilerin incelenerek, hastalığın gelişiminde ve prognozunda etkili olan risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ekim 2018-Ekim 2020 arasında ≥ 35 gebelik haftasında doğan 3974 hasta retrospektif ve kesitsel olarak incelendi. Bebeklerin demografik ve maternal özellikleri, APGAR skorları, solunum sayıları, laboratuvar parametreleri, radyolojik görüntülemeleri, uygulanan solunum desteği modelleri, yatış süreleri ve uygulanan tedavileri ile ilgili bilgiler çalışma formuna kaydedildi. Laboratuvar değerlerinin uygulanan tedavi modellerine ve tedaviye etkisi, bu değerlerin prognozu öngörmedeki prediktivite değerleri incelendi. Oksijen verilme süresi, entübasyon süresi, NSIMV süresi ve yatış süresine etki eden faktörleri incelemek için lineer regresyon analizi uygulandı. Bulgular: Çalışma süresince kriterlere uyan 419 bebek değerlendirildi. YGT sıklığının %10,5 ve sezaryenle doğum oranının %72 olduğu, doğumların %78,8'inin elektif sezaryen ile gerçekleştiği belirlendi. İkiz bebek olma sıklığının YGT'li bebeklerde daha fazla olduğu saptandı. YGT gelişen bebeklerin annelerinde gestasyonel diyabet (%19,6) sıklığın yüksek olduğu belirlendi. Gebelikte sigara içen annelerin bebeklerinde entübasyon gereksinimi oranı, NSIMV (nasal synchronized intermittent mandatory ventilation) alma oranı ve süresi, oksijen alma süresi ile yatış süresinin yüksek olduğu saptandı. Tüm YGT'li bebeklerin oksijen aldığı, %89'unun doğumhanede NCPAP (nasal continuous positive airway pressure) aldığı belirlendi. Yoğun bakımda bebeklere NCPAP (%94,2), NSIMV (%34,9) ve invaziv mekanik ventilasyon desteği (%9,5) verildiği saptandı. Entübe olan bebeklerde gebelik haftası ve doğum tartısının daha düşük; en yüksek fiO2 ve oksijen süresi daha yüksek saptandı. Alınan ilk kan gazında pH 7,32'den küçük olduğunda NCPAP ihtiyacının, pH 7,28'den küçük olduğunda NSIMV ihtiyacının arttığı belirlendi. Laktat değeri 2,66 mmol/L'den büyük olan bebeklerde NCPAP gereksiniminin yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmamızda YGT gelişiminde ve prognozunda ana risk faktörlerinin sezaryen doğum, erkek cinsiyet, gestasyonel diyabet, ikiz gebelik ve gebelikte sigara kullanılmasının olduğu sonucuna ulaşıldı. Gebelikte anneleri sigara içen YGT'li bebeklerin invaziv ve non-invaziv solunum desteği ihtiyacının, NSIMV süresinin, oksijen alma ve yatış süresinin yüksek olduğu belirlendi. Alınan ilk kan gazında pH 7,32'den küçük olduğunda NCPAP ihtiyacının, pH 7,28'den küçük olduğunda NSIMV ihtiyacının, laktat değeri 2,66 mmol/L'den büyük olduğunda NCPAP ihtiyacının arttığı belirlenerek kan gazı ve laktat değerlerinin tedavi modellerini öngörmede kullanılabileceği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In our study, newborns diagnosed with transient tachypnea of the newborn (TTN) with a gestational age of ≥ 35 weeks; It was aimed to determine the risk factors in the development and prognosis of the disease by retrospectively examining the demographic characteristics, treatments applied with laboratory and imaging methods. Materials and Methods: The files of 3974 patients born at ≥ 35 weeks of gestation between October 2018 and October 2020 were retrospectively and cross-sectionally reviewed. Information about the demographic and maternal characteristics of the babies, APGAR scores, respiratory rates, laboratory parameters, radiological imaging, respiratory support models, length of hospital stay and the treatments were recorded in the study form. The effects of laboratory values on the treatment models, and the predictive values of these values in predicting the prognosis were examined. Linear regression analysis was applied to examine the factors affecting the oxygen administration time, intubation time, NSIMV time and length of stay. Results: In our study, the frequency of TTN was determined to be 10.5%. It was determined that the rate of cesarean section was 72% and 78.8% of these deliveries were elective cesarean sections. It was determined that the frequency of having twin babies was higher in babies with TTN compared to the control group. It was determined that the most common disease in mothers was gestational diabetes (19.6%). It was determined that the rate of being intubated, the rate of taking NSIMV, the duration of NSIMV, the duration of oxygen and the hospitalization period were higher in the babies whose mothers smoked compared to the babies of the non-smoking mothers. It was determined that all babies with TTN received oxygen, and 89% received NCPAP in the delivery room. There were 94.2% babies who received NCPAP in the intensive care unit, 34.9% babies who received NSIMV support, and 9.5% babies who received invasive mechanical ventilation support. Gestational week and birth weight are lower in intubated babies compared to non-intubated babies however the highest fiO2 value and duration of the oxygen were found to be higher in intubated babies compared to non-intubated babies. It was determined that NCPAP requirement increased when pH2.66 mmol/L. Conclusion: In our study, it was concluded that the main risk factors in the development and prognosis of TTN are cesarean delivery, male gender, gestational diabetes, twin pregnancy and smoking during pregnancy. It was determined that the need for invasive and non-invasive respiratory support, NSIMV duration, oxygen intake and hospitalization period were high in babies with TTN whose mothers smoked during pregnancy. According to first blood gas analysis, NCPAP need increases when pH2.66 mmol/L. It has been shown that blood gas and lactate values can be used to predict treatment models.