Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencilerinin liderlik yönelimleri ve özgüven davranışlarının karşılaştırılması
A comparison of the leadership options and self-confidence behaviors of Physical Education and Sports Teacher Department students and Psychological Counseling and Guidance Department students
  1. Tez No: 732285
  2. Yazar: ERDAL ALACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD HAN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Stilleri, Özgüven, Leadership, Leadership Styles, Confidence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencileri ile psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü öğrencilerinin liderlik yönelimleri ve özgüven davranışlarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Öğrencilerin liderlik stilleri ile özgüvenleri arasındaki ilişkinin incelendiği araştırma, psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden 91 öğrenci, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünden 116 öğrenci olmak üzere 207 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bolman ve Deal (1991) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlanması Dereli (2003) tarafından yapılan ''Liderlik Yönelim Ölçeği'' ile Akın (2007) tarafından geliştirilen“Öz Güven Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Kadın öğrencilerin yapısal liderliğe ve politik liderliğe yönelik görüşlerinin erkek öğrencilere göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü bölümünde öğrenim gören katılımcıların yapısal liderlik, insan kaynaklı liderlik, politik liderlik ve sembolik liderlik düzeylerinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğrencilere göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bir diğer bulgu ise erkek öğrencilerin iç özgüven, dış özgüven ve genel özgüven düzeylerinin kadın öğrencilere göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada özgüven düzeylerinin bölüme göre farklılık gösterdiği, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencilerinin iç özgüven ve dış öz güven ile genel özgüven düzeylerinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde öğrenim görenlere göre daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucuna göre Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencileri ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği öğrencileri arasında iç özgüven ile yapısal liderlik, politik liderlik ve sembolik liderlik arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyli ilişki olduğu görülmüştür. Bu sonuç Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencileri ve Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği öğrencilerinin yapısal liderliği, politik liderliği ve sembolik liderliği benimsemelerinin iç özgüven düzeylerini arttırdığını göstermektedir. Yine dışsal özgüven ile politik liderlik arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyli ilişki olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen son ilişki genel özgüven ile politik liderlik ve sembolik liderlik arasında pozitif yönlü ve düşük düzeyli ilişki olduğudur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the leadership orientations and self-confidence behaviors of the students of physical education and sports teaching department and students of psychological counselor and guidance department. Materials and Methods: The research, which examines the relationship between students' leadership styles and their self-confidence, was conducted with 207 students, 91 students from the psychological counseling and guidance department, 116 students from the physical education and sports teaching department. The“Leadership Orientation Scale”developed by Bolman and Deal (1991) and adapted to Turkish by Dereli (2003), and the“Self-Confidence Scale”developed by Akın (2007) were used as data collection tools in the research. Results: It has been determined that female students' views on structural leadership and political leadership are at a higher level than male students. In addition, it was determined that the structural leadership, human-based leadership, political leadership and symbolic leadership levels of the participants studying in the department of psychological counselor and guidance department were higher than the students studying in the Department of Physical Education and Sports Education . Another finding obtained in the study was that male students' internal self-confidence, external self-confidence and general self-confidence levels were found to be higher than female students . According to the findings obtained in the study, it was determined that the self-confidence levels differ according to the department, and the internal selfconfidence, external self-confidence and general self-confidence levels of the students of the psychological counselor and guidance department were higher than those who studied in the Department of Physical Education and Sports Education Conclusion: According to the results of the research, it has been observed that there is a positive and low-level relationship between inner self-confidence and structural leadership, political leadership and symbolic leadership among the students of the psychological counselor and guidance department and physical education and sports teaching students. This result shows that psychological counselor and guidance department students and physical education and sports teacher students' adopting structural leadership, political leadership and symbolic leadership increases their internal self-confidence levels. It has also been determined that there is a positive and low-level relationship between external self-confidence and political leadership. The last relationship obtained is that there is a positive and low-level relationship between general self-confidence and political leadership and symbolic leadership.