CO2 kürünün çimento hidratasyonuna etkisinin araştırılması
Investigation on effect of CO2 curing on cement hydration
  1. Tez No: 732379
  2. Yazar: EMİR GÜNALTILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UĞUR TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidratasyon, Karbon kürleme, CO2, Basınç dayanımı, Hydration, Carbon curing, CO2, Compressive strength
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada farklı su/çimento oranlarında (s/ç) ve kürleme sürelerinde çimento hamurlarına CO2 kürü uygulanmıştır. Kürleme yapılan çimento hamurlarının priz süreleri, 1, 7 ve 28 günlük birim hacim ağırlıkları ve basınç dayanımları belirlenmiştir. Çimento hamurlarını karıştırma esnasında 1, 2, 3 ve 5 dakika karbon kürlemesi yapılmıştır. CO2 kürlemesi sonucu priz başlangıç ve bitiş süreleri tüm s/ç oranları için kısalmıştır. Birim hacim ağırlık (kg/m3) ile basınç dayanımı (Mpa) arasındaki korelasyon değeri %97 olarak belirlenmiştir. Hem basınç dayanımlarında hem de birim hacim ağırlıklarda 1 dakikalık kürlemelerde tüm s/ç oranlarında yaklaşık %8 artış gözlenmiştir. 2 dakikalık kürlemelerde düşük s/ç oranlarında (%23 ve %27) yaklaşık %5 azalma ve %30 s/ç oranında ise %5 artış gözlenmiştir. Kürleme süresi 2 dakikayı aştıktan sonra hem birim hacim ağırlıklarda hem de basınç dayanımlarında düşüş gözlenmiştir. İçyapı analizlerinde basınç dayanımı ve birim hacim ağırlığı yüksek olan numunelerin içyapılarındaki boşlukların karbon kürü ürünleri ile azaldığı görülmüştür. Üretilen numunelerin analiz sonuçlarının birbirini desteklemesi ve literatür araştırmasında karbon kürlemesinin, karışım sırasında verilmesi ile ilgili çalışma olmaması bu çalışmanın önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, CO2 curing was applied to cement pastes at different w/c ratios and curing times. Setting times, unit volume weights and compressive strengths of 1, 7 and 28 days of the cured cement pastes were determined. During the mixing of the cement pastes, carbon curing was done for 1, 2, 3 and 5 minutes. As a result of CO2 curing, the setting start and end times shortened for all w/c ratios. The correlation value between unit volume weight and compressive strength was determined as 97%. An increase of approximately 8% was observed in all w/c ratios in 1 minute curing, both in compressive strengths and unit volume weights. In 2 minutes curing, approximately 5% decrease in low w/c rates (23% and 27%) and 5% increase in 30% w/c rate were observed. When the curing time exceeded 2 minutes, a decrease was observed in both unit volume weights and compressive strengths. In the microstructure analysis, it was observed that the voids in the microstructures of the samples with high compressive strength and unit volume weight were reduced by carbon cure products. The fact that the analysis results of the produced samples support each other and that there is no study related to carbon curing during the mixing in the literature research reveals the importance of this study.