İnsan hakları boyutuyla sosyal medya ve iran kadın hakları mücadelesinin sosyal medya yansımaları
Social media with human rights perpectives and social media reflections of iran women's struggle
  1. Tez No: 732494
  2. Yazar: SOLMAZ KHEIRKHAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal media, İnsan haklari, Kadın haklari, Iran sosyal medyasi, İran kadın haklari, Internet, Social media, Human rights, Women's rights, Iranian social media, Iranian women's rights
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
İnternet teknolojilerin gelişiminin getirisi olarak sosyal medya siyasi farkındalığını artırırken toplumsal olaylarıda bünyesine dahil etmiştir. Dünyanın her yerinden insanlar artık her yerde meydana gelen sorunların ve olayları daha fazla görüp ve daha fazla takip etmektedir. Bu yaşam standartları ile siyasi ve sosyal haklar ve özgürlüklerdeki küresel eşitsizliklere ilişkin farkındalığı büyük ölçüde artırmıştır. Sosyal medyanın en etkin ve en hacimli çalışma alanlarından biri de insan haklarıdır. Son yıllarda, sosyal medya, bir taraftan halkla iletişiminin ana akım medyası haline gelmiştir ve konuyu daha fazla açıcak olursak diğer bir taraftan da insan hakları konularında da iletişim, etkileşim ve savunuculuk kalıplarını etkilediğini ve değiştirdiğini görmekteyiz. Kadın Haklarının hareket noktası insan haklarıdır. Kadın insan hakları, insan haklarından ayrı bir kategoriyi ya da insan haklarının alt kategorisini kesinlikle oluşturmaz. Bu çalışmanın değinildiği nokta İran' da sosyal medya ve çevrimiçi mecraların kadın hakları mücadelesinde etkili olmasıdır. Bu çalışmanın örnekleri iletişim alanında içerik analiz yöntemi kullanılarak yapılan İran kadın hakları mücadelesi sosyal medya yansımaları belirlenmiştir. Bu nedenle İnkılap Meydanı kızlarının Instagram'daki protesto hareketinin fotoğrafları, 27 Aralık 2017 ve 22 Şubat 2018 arası içerik analiz yöntemi ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the development of internet technologies, social media has increased its political awareness and has included social events. People from all over the world now see and follow more of the problems and events occurring everywhere. This has greatly increased awareness of living standards and global inequalities in political and social rights and freedoms. One of the most effective and voluminous fields of work in social media is human rights. In recent years, social media has become the mainstream media of public communication on the one hand, and if we go further, we see that it also influences and changes the patterns of communication, interaction and advocacy in human rights issues. The starting point of Women's Rights is human rights. Women's human rights do not constitute a separate category from human rights or a subcategory of human rights. The point of this study is that social media and online channels are effective in the struggle for women's rights in Iran. The examples of this study were determined by using content analysis method in the field of communication and the social media reflections of the struggle for women's rights in Iran. For this reason, the photos of the Revolution Square girls' protest movement on Instagram were handled by content analysis method between December 27, 2017 and February 22, 2018.