Taraftarların müsabaka esnasında karşıt görüşe saygı ve öz denetim düzeylerinin incelenmesi
Examining fans' levels of respect for opposition and self-control during the competition
- Tez No: 732495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT GÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Karşıt Görüşe Saygı, Özdenetim, Spor, Taraftar, Respect for Opposition, Self-Control, Sports, Fans
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırmanın amacı, taraftarların müsabaka esnasında karşıt görüşe saygı ve öz denetim düzeylerini incelenmektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden ölçek yöntemi kullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile yapıldı ve araştırma verileri anket yöntemiyle elde edildi. Araştırmanın örneklemini Hatay ilinde bulunan 301 spor taraftarı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci bölümde“Spor Taraftarı Fanatiklik Ölçeği”(STFÖ), üçüncü bölümde“Sporda Karşıt Görüşe Saygı ve Özdenetim Ölçeğinden”(SKGSÖ), oluşan anket kullanıldı. ''Spor Taraftarı Fanatiklik Ölçeğinde'' bulunan ifadelerin değerlendirilmesinde, 4 puanlı Likert tipi (1= kesinlikle katılıyorum – 5= hiç katılmıyorum), ''Sporda Karşıt Görüşe Saygı ve Özdenetim Ölçeğinde'' bulunan ifadelerin değerlendirilmesinde, 5 puanlı Likert tipi (1=hiç katılmıyorum – 5= tamamen katılıyorum) ölçeklerinden faydalanıldı. Araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların taraftarlık ve sporda karşıt görüşe saygı ve öz denetim tutumlarında, cinsiyet değişkenine göre, anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla yapılan Mann-Withney U testi sonucunda, cinsiyet değişkeni ile şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi, kurumsal aidiyet, rakibe yönelik nefret ve rakibe yönelik saygı alt boyutları arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Katılımcıların taraftarlık ve sporda karşıt görüşe saygı ve öz denetim tutumlarında, eğitim durumu değişkenine göre, anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla yapılan Mann-Withney U testi sonucunda, eğitim durumu değişkeni ile şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi, kurumsal aidiyet, rakibe yönelik nefret ve rakibe yönelik saygı alt boyutları arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanamamıştır. Katılımcıların taraftarlık ve sporda karşıt görüşe saygı ve öz denetim tutumlarında, taraftarlık düzeyi değişkenine göre, anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla yapılan Kruskal Wallis H testi sonucunda, taraftarlık düzeyi değişkeni ile şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi kurumsal aidiyet, rakibe yönelik nefret ve rakibe yönelik saygı, alt boyutları arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların taraftarlık ve sporda karşıt görüşe saygı ve öz denetim tutumlarında, gelir düzeyi değişkenine göre, anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla yapılan Kruskal Wallis H testi sonucunda, gelir düzeyi değişkeni ile şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi, kurumsal aidiyet, rakibe yönelik nefret ve rakibe yönelik saygı, alt boyutları arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanamamıştır. Katılımcıların taraftarlık ve sporda karşıt görüşe saygı ve öz denetim tutumlarında, ilgi duyulan spor türü değişkenine göre, anlamlı bir farklılık olup olmadığını test etmek amacıyla yapılan Mann-Withney U testi sonucunda, ilgi duyulan spor türü değişkeni ile şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilemezken, kurumsal aidiyet, rakibe yönelik nefret ve rakibe yönelik saygı alt boyutları arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yaş değişkeni ile bağımlı değişkenler arasında, anlamlı bir ilişki olup olmadığını test etmek amacıyla yapılan spearman korelasyon testi sonucunda, katılımcıların yaş değişkeni ile şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi, kurumsal aidiyet, rakibe yönelik nefret ve rakibe yönelik saygı alt boyutları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi alt boyutu ile rakibe yönelik nefret alt boyutu arasında, istatistiksel olarak orta düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilirken, şiddete yönelik düşünce ve eylem eğilimi alt boyutu ile rakibe yönelik saygı alt boyutu arasında ise, istatistiksel olarak orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Kurumsal aidiyet alt boyutu ile rakibe yönelik nefret alt boyutu arasında, istatistiksel olarak orta düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilirken, kurumsal aidiyet alt boyutu ile rakibe yönelik saygı alt boyutu arasında ise, istatistiksel olarak düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the level of respect and self-control of the fans during the match. The scale method, one of the qualitative research designs, was used in the research. The research was carried out with the relational screening model and the research data were obtained by the questionnaire method. The sample of the research consists of 301 sports fans in Hatay. As a data collection tool, a questionnaire consisting of personal information in the first part, the“Sports Supporter Fanaticism Scale”(STFÖ) in the second part, and the“Respect for Opposite Opinions in Sports and Self-Control Scale”(SKGSÖ) in the third part was used. In the evaluation of the expressions in the“Sports Fanaticism Scale”, 4-point Likert type (1= strongly agree – 5= strongly disagree), in the evaluation of the expressions in the“Respect for Opposite Opinion in Sports and Self-Control Scale”, 5-point Likert type (1= strongly disagree – 5= totally agree) scales were used. According to the results of the study, as a result of the Mann-Withney U test, which was conducted to test whether there was a significant difference in the attitudes of the participants in respect for opposing views and self-control in supporter and sports, according to the gender variable, the gender variable and the tendency of thoughts and actions towards violence, institutional belonging, A statistically significant difference was found between the sub-dimensions of hatred and respect for the opponent. As a result of the Mann-Withney U test, which was conducted to test whether there was a significant difference in the attitudes of the participants to respect for opposing views and self-control in supporters and sports, according to the educational status variable, the educational status variable and the tendency of thoughts and actions towards violence, institutional belonging, hatred towards the opponent No statistically significant difference was found between the sub-dimensions of respect for the opponent and the opponent. As a result of the Kruskal Wallis H test, which was conducted to test whether there is a significant difference in the participants' respect for opposing views and self-control attitudes in supporter and sports, according to the level of supporter level variable, the tendency of thoughts and actions towards violence with the level of supporter level variable, institutional belonging, hatred towards the opponent and It was determined that there was a statistically significant difference between the sub-dimensions of respect for As a result of the Kruskal Wallis H test, which was conducted to test whether there was a significant difference in the attitudes of the participants in respect for opposing views and self-control in supporters and sports, according to the income level variable, the income level variable and the tendency of thoughts and actions towards violence, corporate belonging, hatred towards the opponent and No statistically significant difference was found between the sub-dimensions of respect for the opponent. As a result of the Mann-Withney U test, which was conducted to test whether there was a significant difference in the participants' attitudes towards fandom and respect for opposing views in sports and self-control, according to the variable of the type of sport of interest, it was found that the relationship between the type of sport variable of interest and the sub-dimension of thought and action tendency towards violence. While no statistically significant difference could be detected, it was determined that there was a statistically significant difference between the sub-dimensions of corporate belonging, hatred towards the opponent and respect towards the opponent. As a result of the Spearman correlation test, which was conducted to test whether there is a significant relationship between the age variable and the dependent variables, there was a statistically significant difference between the age variable of the participants and the sub-dimensions of thought and action tendency towards violence, institutional belonging, hatred towards the opponent and respect towards the opponent. relationship could not be detected. While a statistically moderate negative and significant relationship was found between the sub-dimension of thoughts and actions towards violence and the sub-dimension of hatred towards the opponent, there was a statistically moderately positive relationship between the sub-dimension of thoughts and actions towards violence and the sub-dimension of respect towards the opponent. significant relationship was found. While a statistically moderate negative and significant relationship was found between the sub-dimension of corporate belonging and the sub-dimension of hatred towards the competitor, a statistically low-level positive and significant relationship was found between the sub-dimension of corporate belonging and the sub-dimension of respect for the competitor.