Basın ve yayında geçen spor haberlerinin spor yapan üniversite öğrencileri üzerindeki etkisi
The effect of sports news in the press and broadcast on university students doing sports
  1. Tez No: 732509
  2. Yazar: KADİR BERK KEFAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYTULLAH DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basın ve Yayın, Spor, Spor Haberleri, Press and Broadcasting, Sports, Sports News
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, basın ve yayın organlarında yer alan spora yönelik haberlerin spor yapan üniversite öğrencileri üzerinde bıraktığını etkiyi gözlemlemektir. Spor haberlerine ve spor müsabakalarına olan ilginin yanında, spor yapma isteğinin oluşup oluşmadığı ile spora bakış açıları ve beklentilerinin ortaya çıkarılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini Giresun Üniversitesi, örneklemini ise üniversitesinin spor bilimleri fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi tesadüfi örneklem tekniği kullanılarak Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 100 kişilik öğrenci grubu arasından gönüllü 32 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, önceden hazırlanmış sorular sosyal bilimlerde örneği sık görülen nitel araştırma deseni olan olgu bilim yöntemi kullanılmıştır. Bulguların toplanması ve tematik inceleme tekniği ile analiz edilmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Yapılan tematik içerik analizleri sonucunda iki ana tema ortaya çıkmıştır. Bu temaların ilki Spor ve Sporculuğa Yönelme Temasıdır. İkincisi ise Spor, Basın-Yayın ve Medya Temasıdır.“Spor ve Sporculuğa Yönelme Teması”adı altında sırasıyla;“Spor Haberlerini Takip Etme, Spora Başlamada Basının Etkisi, İzlenilen Müsabaka veya Haberlerin Etkisi, Katılımcıların Basın ve Yayında Çıkan Haber/Haberlerin Etkileri, Spor Haberlerinin Yönelten(Özendiren) Etkileri”alt temaları oluşmuştur. İkinci ana tema olan“Spor, Basın-Yayın ve Medya Teması”başlığı adı altında“Spor Haberlerini Branşa Göre Takip Etme, Spor ile İlgili Dergi Makale Takip Etme, Spor Haberlerini Yeterli Bulma, Spor Kanallarının Ücretli Olmasının Etkisi”temaları oluşturmuştur. Sonuç: Basın ve yayın organlarında yer alan spor haberlerinin araştırmaya katılan üniversite öğrencileri üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Branşlara göre dağılımına bakıldığında takım sporları yapan katılımcıların bazıları basın ve yayında çıkan spor haberleri ve izlediği müsabakalardan memnuniyetini belirtilirken, bireysel spor branşları ile uğraşan öğrencilerin basın ve yayın organlarında geçen spor haberi ve müsabakalarının yeterli olmadığını düşünmekte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to observe how the sports news in the press and broadcast has an effect on university students who do sports. It is to reveal students' interest in sports news and competitions, their desire to do sports, their perspectives on sports and their expectations. Materials and Methods: The universe of the research is Giresun University, and the sample is the students of the faculty of sports sciences. The sample of the study was formed from 32 students using the random sampling technique. As a data collection tool in the research, personal information form, pre-prepared questions were carried outin the from of collecting and analyzing the findings using the phenomenology method, which is a qualitative research pattern, which is very common in social sciences. Result: As a result of the thematic content analysis; Two main themes emerged as; Sports and Athletic Tending Theme, Sports, Press and Media Theme. As a result of the interviews with university students, under the“ Sports and Athletic Tending Theme ”;“Following Sports News, The Effect of the Press on Starting Sports, Effect of Watched Competitions, or News, About Sports News, The Directing Effects of Sports News”were formed. Under the other main theme, Press and Media Theme“Following Sports News by Branch, Journal Articles Related to Sports, Finding Sports News Sufficient, The Effect of Paid Sports Channels”emerged. Conclusion: As a result, the positive and negative effects of sports news in the press and broadcast on university students were observed. When it is distributed according to the branches, most of the university students who do team sports thought that the sports news and Competitions, in the press and broadcast were sufficient, it has been concluded that the students who are dealing with individual sports branches do not show the necessary interest and value in the sports news and Competitions, in the press and broadcast.