Edward Albee'nin tiyatro eserinden uyarlanan 'Kim Korkar Virginia Woolf'tan?' filminin müzikal bakış açısıyla değerlendirilmesi
A musical interpretation of Edward Albee's 'Who's Afraid of Virginia Woolf?' film adaptation
  1. Tez No: 732579
  2. Yazar: OMID ZAFAR GHOLIZADEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SETA KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kim Korkar Virginia Woolf'tan Filmi, Klasik müzik, Opera, Sinema, Tiyatro, Tiyatro Müziği, Who's Afraid of Virginia Woolf”(Movie), Classical Music, Opera, Cinema, Theater, Theater Music
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
u çalışmada, Edward Albee'nin tiyatro oyunu olarak yazdığı ve Mike Nichols'ın sinema filmine aldığı“Who's Afraid of Virginia Woolf' ”(Kim Korkar Virginia Woolf'tan) filmi müzikal açıdan incelenmiştir. Filmin müzikal olarak ele alınması birkaç genel nedenden dolayı mümkündür. Bu filmde“sinema ve müzik”sanatlarını birleştirmek, aşağıdaki üç madde üzerinden ele alınacak olunursa iyi bir karşılaştırma alanı sayılabilir; 1 - İzleyiciyle özel bir ilişki kurabilecek diyalogları içermesi ve sinema tarihinde en çok diyaloğa sahip olan film olması, 2 – Karşılaştırmayı kolaylaştıran az sayıda oyuncu olması ve eserin ana etkisini müzikal bir bakış açısından anlamaya yardımcı olması, 3 - Karşılaştırma için iyi bir platform olan filmin türü, atmosferi ve üç bölümden oluşması sebebiyledir. Bu çalışmada, filmdeki görsel alandaki mevcut formlar ve modellere, batı klasik müziği açısından bakılmış ve klasik müzik yapısı ile karşılaştırılmıştır. Antonio Vivaldi, George F. Handel, Johann Sebastian Bach, Richard Wagner gibi bestecilerin tarzı ve devamında 20.yy Klasik müziği, Atonal müzik ve Arnold Schoenberg müziği üzerinden ele alınmıştır. Bu büyük bestecilerin müzik eserlerinin yapısı, bu filmdeki görsel alanda (hareketli) nasıl görünmektedir karşılaştırmalar yapılmıştır. Bu bestecilerin seçilmesinin nedeni, öncelikle özel stillerinin sayısız besteciye öncü olmasından kaynaklanmakta yanı sıra bu bestecilerin seçilen eserlerinin dinleyicilere verdiği duygu, izleyicilerin bu filmi izlerken aldığı duygu ile eşleşmektedir. iv Tez konusu olarak seçilen“Kim Korkar Virginia Woolf'tan”filmi ile sinema ve müzik arasında farklı bir bakış açısıyla bir köprü kurulmak istenmiş ve farklı sanatlar arasında disiplinlerarası bir vizyon geliştirilmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to musically investigate“Who's Afraid of Virginia Woolf”, a movie directed by Mike Nichols as an adaptation of Edward Albee's play of the same name. Carrying musical features, the movie provides a perfect ground for the intermedial studies between cinema and music. 1- First and foremost, having been credited as the movie with the most dialogues among the actors, the movie contributes to the feelings of the audience to the utmost. 2- Moreover, as the number of actors is limited, the aim of this study is mainly to compare them both individually and as couples from the musical perspective. 3- Furthermore, the movie has been divided into three parts, which along with its type and atmosphere, provides an excellent platform for further relevant comparisons. Hence, the visual features and models available in the movie have been reviewed through the lens of Western classical music and its primary structures. For this purpose, the style of certain composers including Antonio Vivaldi, George F. Handel, Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, in addition to the 20th-century Classical music, Atonal music, and Arnold Schoenberg's music has been discussed in detail. The musical patterns employed by these great composers have also been correlated with the visual (movement) atmospheres presented in the movie. These composers have been chosen not only for their forerunning styles in stimulating the feelings that their selected works convey to the audience but also for the perceptions that they cause in the audience while watching this exclusive cinematic work. vi The movie“Who's Afraid of Virginia Woolf”has been scrutinized to bridge the gap between cinema and music from a musical perspective and to develop an interdisciplinary vision between the two arts.