Suriyeli üniversiteli öğrenciler örneğinde: Suriyelilere yönelik televizyon haberlerinin alımlanması
In the example of Syrian university students: Receiving television news about Syrians
- Tez No: 732594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Haber, Ötekileştirme, Irkçılık, Syria, News, Othering, Racism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırmada, Fırat Üniversitesinde eğitim gören Suriye uyruklu 10 üniversite öğrencisine Ankara – Altındağ haberlerinin alımlanmasına yönelik olarak, öğrencilerin görüşlerini araştırmak amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden Fenomoloji(Olgubilim) kullanılmıştır. Araştırma iki boyutta ele alınmıştır. Araştırmanın ilk boyutunda Ankara Altındağ olayı sonucundaki haberlerin alımlanmasına yönelik olarak katılımcılar için öncelikli 3 ölçüt belirlenmiştir. İkinci boyutta ise televizyon haber kanallarının seçilmesinde de yine ölçüt örneklem kullanılarak Stuart Hall'ün kodlama kod açımı kuramına bağlı kalarak tematik yayın yapan 3 televizyon kanalı seçilmiştir. Araştırma amacı kapsamında Hall'ün kodlama kod açımı kuramından destekle haber kanallarının yayın politikası da dikkate alınarak 'A Haber' – CNN Türk' ve 'Halk TV' kanalları araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Çalışmada Fırat üniversitesine kayıtlı Suriye uyruklu öğrencilerin olması ölçütü dikkate alınarak, aktif olarak Fırat üniversitesine kayıtlı 10 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve veriler analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda Suriyeli üniversite öğrenciler tarafından haberlerde ilk olarak Muhalif-Karşıt okuma, daha sonra Müzakereli- Tartışmalı okuma ve en az olarak Egemen-Hâkim okuma yapıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, Phenomenology (Phenomenology), one of the qualitative research methods, was used to investigate the opinions of the students in order to receive the news of Ankara - Altındağ for 10 Syrian university students studying at Fırat University. The research has been handled in two dimensions. In the first dimension of the research, 3 priority criteria were determined for the participants in order to receive the news as a result of the Ankara Altındağ event. In the second dimension, 3 television channels broadcasting thematically were selected, adhering to Stuart Hall's coding decoding theory, by using the criterion sample in the selection of television news channels. Within the scope of the research, 'A Haber' - CNN Türk' and 'Halk TV' channels were included in the scope of the research, with the support of Hall's coding decoding theory and considering the broadcasting policy of news channels. In the study, semi-structured interviews were conducted with 10 students actively enrolled in Fırat University, taking into account the criterion of having Syrian students enrolled in Fırat University and the data were analyzed. As a result of the study, it was determined that Syrian university students read firstly the news as Opposition-Opposition, then Negotiated-Disputed reading and at least Sovereign-Dominant reading.