İslam borçlar hukukunda Bey'u'l-îne
Bay al inah in Islamic contrat law
  1. Tez No: 732668
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bey'u'l-îne, Teverruk, Muâmele-i şer'iyye, İslâmî finans, Faiz, Riba, Bay al inah, Tawarruq, Muamala shar'iyyah, Islamic finans, İnterest, Riba
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bey'u'l-îne, İslam borçlar hukukunda zikredilen satım akidlerinden biridir. Bu akit, genel olarak bir malın satıldıktan sonra ilk sahibine geri dönmesini ifade eder. En bilinen ve kabul gören tanıma göre bey'u'l-îne, bir kimsenin bir malını vadeli satması ve aynı malı aynı müşteriden daha düşük fiyata peşin olarak geri almasıdır. Bey'u'l-îne adı, bütün mezheplerce aynı içerikle açıklanmadığından dolayı günümüz araştırmacıları, daha kapsayıcı olan“geri alım sözleşmesi”adını kullanırlar. Bey'u'l-îne ile ilişkili kavramların en önemlileri, teverruk ve muâmele-i şer'iyyedir. Osmanlı döneminde kullanılan muâmele-i şer'iyye kavramı, bey'u'l-îne ile ilişkili olarak üretilmiş bazı uygulamaların adıdır. Günümüzde bey'u'l-îne akdine, Malezya'daki İslâmî finans sektörünce kredi işlemlerinde çokça başvurulmaktadır. Bu satış, diğer İslam ülkelerindeki faizsiz bankacılık sektöründe ise organize teverruk işlemiyle karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Bay al inah (or bai al inah) is one of the sales contracts mentioned in the Islamic law of obligations. This contract generally refers to the return a one commodity of original owner after being sold. According the most known and accepted definition is bay al inah a forward sale of one commodity by a person and buying the same product at a lower price in cash from the same customer. Since the name bay al inah is not explained with the same content by the schools of Islamic (madhabs), usues researchers today's more comprehensive name“buyback agreement”. The most important terms related to bay al inah are tawarruq and muamalashariyyah. The term muamala shariyyah used in Ottoman times, is the name of some of the practices that have been developed in relation to bay al inah. Today, bay al inah contract is widely used in credit transactions by the Islamic finance sector in Malaysia. This sale occurs in the interest free banking sector in other Islamic countries with the organized tavarruq processing.