Eserdeki ayıp sebebiyle işsahibinin sözleşmeden dönme hakkı
Job owner's right to rescind the contract due to defect in the work
  1. Tez No: 732783
  2. Yazar: TOLGA OLACAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ÜREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eser Sözleşmesi, ayıp, işsahibinin sözleşmeden dönme hakkı, Work Contract, defect, job owner's right of rescission
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalışmamızın konusu günlük yaşamımızda bilerek ya da bilmeyerek geniş bir uygulama alanı olan eser sözleşmesinde ayıplı ifa nedeniyle işsahibinin sözleşmeden dönme hakkını kullanmasının şartları ve sonuçlarıdır. Konu incelenirken mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu'nda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile yapılan değişiklikler ilgili bölümlerde karşılaştırılarak öğretideki görüşler ve Yargıtay uygulaması birlikte değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde bir iş görme sözleşmesi olan eser sözleşmesi genel hatlarıyla incelenmiştir. İkinci bölümde bu sözleşmede ayıp kavramı ile işsahibinin seçimlik hakları konusunda açıklamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, işsahibinin ayıplı imalat nedeniyle sözleşmeden dönmesinin genel ve özel koşulları, sözleşmeden dönmenin hukuki niteliği, kullanılma şekli bu hakkın kullanılması sonucu tasfiyenin yapılış şekli, tasfiye aşamasında işsahibinin ve yüklenicinin yükümlülükleri ile işsahibinin uğradığı zararın tazminini isteme ve cezai şartın durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the conditions and consequences of the job owner's right to rescind the contract due to defective performance in the contract of work, which is a wide application area in our daily life, knowingly or unknowingly. While examining the subject, the amendments made in the abrogated Code of Obligations No. 818 with the Turkish Code of Obligations No. 6098 were compared in the relevant sections, and the views in the doctrine and the practice of the Supreme Court were evaluated together. In the first part of this study, the contract of work has been examinedin general terms. In the second part, the concept of defect and the optional rights of the job owner due to this contract. In the third part, the general and special conditions of the job owner's rescission of the contract due to defective performance, the legal character of the rescission, the way in which this right is exercised, the method of liquidation as a result of the exercise of this right, the obligations of the employer and the contractor during the liquidation phase, the demand for compensation of the damage suffered by the job owner and the situation of the penalty clause are examined.