The doctor character in drama: A comparative study of Christopher Marlowe's Dr. Faustus and Henrik Ibsen's an enemy of the people
Dramada doktor karakter: Christopher Marlowe'nin Dr. Faustus ve Henrik Ibsen halk düşmanı
  1. Tez No: 733050
  2. Yazar: YOUSIF AL-GBURI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALI MOHAMMADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dr. Faustus, Marksist, Stockmann, dindarlık, demokrasi, Dr. Faustus, Marxist, Stockmann, religiosity, democracy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
On beşincive on altıncı yüzyıllarda, din on sekizinci yüzyıla kadar ekonomik ve politik ideolojilere hizmet ettiği için büyü, bireylerin yaşamı ve özellikle dini inançları üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Bu tez, Henrik Ibsen'in Halk Düşmanı'nın baş kahramanı Dr. Faustus ile ana karakter Dr. Stockmann arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları araştırmaktadır. Ayrıca, onları çevreleyen, iki karakterin ideolojilerini sosyal, dini ve politik yönler ve topluma karşı tutumlar açısından değiştiren faktörleri de dikkate alır. Bu çalışma, iki karakteri şekillendiren ve etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak, şu veya bu şekilde Norveç toplumunun yanı sıra İngiliz toplumunun da doğasını yansıtmaktadır. Önce Faustus aracılığıyla sahte dindarlık, büyücülük ve Tanrı'nın büyüklüğünün inkarı ortaya çıkarılmakta ve Stockmann aracılığıyla sahte demokrasi, toplumun cehaleti ve Stockmann'ı halk düşmanı yapan gerçek saikler ifşa edilmektedir. Bu araştırma, iki doktor karakterinin çeşitli yönleri açısından Marksist bir karşılaştırmalı incelemesini sağlamaya çalıştığı için, Marksizm ve onun temel ilkeleri üzerinde odaklanmaktadır. Ayrıca Marksizmin temellerini ve tarihsel arka planını araştırıyor. Üstelik bu araştırma, iki oyun aracılığıyla edebiyat ve Marksizm arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. İkinci bölüm, iki karakteri bir bütün olarak gölgede bırakan ana faktörleri irdeliyor. Gerçekten de, Marlowe ve Ibsen, bu iki edebi eser aracılığıyla İngiliz ve Norveç toplumlarını gerçekten tasvir ediyor. Son olarak, üçüncü bölüm hem Faustus hem de Stockmann'ın doğasını tanımlayan boyutları ve iki karakterin trajik kaderine yol açan nedenleri araştırıyor. Yousif Ali Yousif Al Gburi ,2021
Özet (Çeviri)
During fifteenth and sixteenth centuries, magic had a great influence on the life of individuals and especially on their religious beliefs as religion served economic and political ideologies until the eighteenth century. This thesis explores the similarities and differences between the character of Dr. Faustus, the protagonist, and Dr. Stockmann, the main character of Henrik Ibsen's An Enemy of the People. It also considers the factors surrounding them that change the ideologies of the two characters in terms of social, religious, and political aspects and attitudes toward society. This study reflects the nature of the English society as well as the Norwegian society, in one way or another, as one of the most important factors shaping and impacting the two characters. Firstly, through Faustus, false religiosity, witchcraft, and the denial of the greatness of God are revealed, and through Stockmann, mock-up democracy, the ignorance of society, and the real motives that made Stockmann the enemy of the people are divulged. This inquiry is centered across Marxism and its fundamental principles as it attempts to provide a Marxist comparative study of the two doctor characters in terms of various aspects. It also explores the basics of Marxism and its historical background. Moreover, through the two plays, this investigation illustrates the relationship between literature and Marxism. The second chapter scrutinizes the main factors that overshadowed the two characters as a whole. Indeed, Marlowe and Ibsen genuinely portray the English and Norwegian societies via these two literary works. Finally, the third chapter explores the dimensions that define the nature of both Faustus and Stockmann and the reasons that led to the tragic fate of the two characters. Yousif Ali Yousif Al Gburi ,2021