Jason's comics noir
Jason'ın kara çizgi romanları
- Tez No: 812404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Çizgi Roman, Kara Film, Kara Çizgi Roman, Jason, Cinema, Comics, Film Noir, Comics Noir, Jason
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kara film, yozlaşmış bir dünyada geçen suç öykülerinin anlatıldığı filmleri tanımlayan bir sinema terimidir. Kara filmler, Amerikan sinemasında ilk kez 1940larda ve 1950lerde görülmüştür ve 1930ları şekillendiren Büyük Depresyon'un ardından ortaya çıkan sorunları yansıtmışlardır. Her ne kadar kara film terimi, açık bir biçimde açıklanamıyor olsa da, 1940'larda ve 1950'lerde Alman Dışavurumculuğunun etkisinde Amerika'da çekilen filmlerde bu anlatım tekniğinim izleri, görülmektedir. Kara filmler, yabacılaşma, yozlaşma, kadercilik, şüphecilik ve varoluşsal umutsuzluk gibi bir dizi temayı, karanlık sokaklarında tehlikenin kol gezdiği, yozlaşmış kentlerde yaşayan anti kahraman olarak nitelenebilecek, ana erkek karakterler, baştan çıkarıcı kadınlar (femme fatale), servetlerini kötülük uğrunu kullanan, nüfuslu kötü adamlar gibi arketipler üzerinden işlemektedir. Kara filmler döneminin büyük bir hayranı olan Jason, bu anlatım tekniğini, kendi zamanın gerçekliğine uygun bir şekilde, kendi çizgi romanlarında yansıtmaktadır. Norveçli çizer, sinema, edebiyat ve tiyatro gibi farklı disiplinlere ait öğeleri, kara çizgi roman türündeki eserlerine uyarlamakta istik öğeleri incelemektedir. Bu açıklaması güç anlatım tekniğini yansıtan bütün dır. Bu tez, Jason'ın çizgi romanlarında bulunan, kara çizgi romanlara ait karakter özellikleri tek bir çizgi romanda ortaya koymak mümkün olmadığından, bu tez, Jason'ın, kara çizgi roman anlatımın en belirgin özelliklerini sergilediği hikâyelerle sınırlandırılmıştır. Çizer, karakterlerini, yozlaşmış bir dünyaya yerleştirmektedir. Jason'ın renkli ve temiz çizgilerine zıt olarak çizgi romanlarında yer bulan karakterlerin arasında, sudan sebepler uğruna başkalarının öldürülmelerini isteyen insanlar, parasız kaldıklarında banka soyan yazarlar, eşini hayata döndürmek için masum kadınların canına kasteden bir doktor bulunmaktadır. Bütün bu karakterler ise kara çizgi roman evrenine oldukça uyumlu gibi görünen kaotik bir sahne oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Film noir is a cinematic term that describes crime movies which set in a corrupt world. Film noir first appeared in American cinema in the 1940s and 1950s and reflected the problems that arose in the wake of the Great Depression, an era which shaped the 1930s. Although the term, film noir, cannot be explained clearly, traces of this narrative technique can be seen in American films, shot in the 1940s and 1950s under the influence of German Expressionism. Film noir deals with a series of themes such as alienation, corruption, fatalism, scepticism and existential despair, through archetypes such as anti-hero protagonists, a lethal femme fatale and an influential villain, employing his wealth for evil purpose, all of whom live in corrupt cities where danger lurks in the dark streets. As a big fan of the film noir era, Jason reflects this narrative technique in his comics, in accordance with the reality of his own time. The Norwegian cartoonist incorporates elements from different disciplines such as cinema, literature and drama into his work of comics noir genre. This thesis examines the characteristic elements of comics noir found in Jason's comics. Since it is not possible to reveal all the features reflecting this elusive narrative technique in a single comic book, this thesis is limited to the stories in which Jason exhibits the most distinctive features of comics noir narration. The cartoonist places his characters in a corrupt world. Contrary to Jason's colourful and clear lines, the characters featured in his comics include characters such as people who want other people to be killed for trivial reasons, writers who rob banks when they're broke, and a doctor who takes the lives of innocent women to resurrect his wife. All these characters build up a chaotic scene that seems to be quite compatible with the comics noir universe.