Türkiye'de kalkınma ve yatırım bankacılığı ve 1980 sonrası kamu kalkınma ve yatırım bankacılığında performans gelişimi
The Development and investment banking in Turkey and the progress of performance in public development and investment banking after 1980
- Tez No: 73322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM AFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi Gelişme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET Kalkınma ve yatırım bankaları II. Dünya Savaşından sonra ekonomide belirli amaçlan gerçekleştirmek üzere kurulan ve özel işlevleri bulunan bankalardır. Kalkınma yatırım bankaları, deyim olarak birlikte söylenmesine karşın bu iki tür bankacılık farklı işlev ve faaliyetlere sahiptir. Dünyada ve Türkiye'de olduğu gibi sadece yatırım bankacılığı veya sadece kalkınma bankacılığı işlevlerini gören kurumlar yerine, her iki bankacılık faaliyetini bir arada yürüten ve genel anlamda sanayileşerek kalkınmayı destekleyen finansal kurumlar kurulmuştur. Türkiye'de mali piyasalarda görülen önemli gelişmelerden birini de özellikle son 10-15 yıldan bu yana sermaye piyasasının oluşumu ve gelişimidir. Sermaye piyasasının gelişimine paralel olarak yatırım bankalarının bu piyasada hem arz hem de talep yönünden hizmet vermesi kaçınılmazdır. Türkiye gibi sermaye piyasasının etkinliğinin düşük düzeyde olduğu bir ülkede, yatırım bankalarının gelişimi sermaye piyasasının etkinliğini artırıcı bir faktördür. Ayrıca yatırım bankalarının gelişimi sermaye piyasasının kurumsallaşmasını yaşamsal ölçüde katkı sağlayarak hem fonların etkin bir şekilde dağılımını sağlayacak hem de sermaye piyasalarındaki küçük yatırımcıların korunmasını temin edecektir.iv Türkiye'deki kamu kalkınma ve yatırım bankalarının performansları incelendiğinde, bu bankaların yönetimleri siyasi nedenlerle müdahale edilmesi, bankaların performanslarını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu nedenle, kamu kalkınma ve yatırım bankaları Türkiye'nin iktisadi gelişimindeki işlevlerini yeterince yerine getiremedikleri gibi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin fonlanması rolünü etkin bir şekilde sağlayamamaktadırlar. Ayrıca bu bankalar, kamunun kendilerine aktardığı kaynakları etkin bir şekilde yönlendiremedikleri için kaynak israfına neden olmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Development and Investment banks which have the special functions are established to realize some certain purposes in the economy, after the World War II. Although the Development and Investment banks are mentioned collocatively, these two types of banking have different functions and activities. As it is in the world and in Türkiye, the foundations which carry out the both banking activities and help for the development by means industrialization are established instead of the foundations which has the only development banking or investment banking functions. One of the most important developments in the money market is the establishment and the development of the capital market especially during the last decade. In the corresponding development of capital market it is inevitable for the investment banks to serve in respect of supply and demand in this market. The development of investment banking is a factor to increase the activity of the capital market in a country like Türkiye where the activity of the capital market is little. Additionally the investment banks will either provide the distributions of the funds or provide the saving of small investments in the the capital market vitally supplying the foundation of developed capital market.vi When the performance of the Public Development and Investment banks are examined it Is seen that the performances of these banks were effected negatively by the politic interventions to the managements of these banks Because of these interventions, The Public Development and Investment banks neither can realize their functions for the economic development of Türkiye nor can realise the role of funding of small and middle-sized companies. In addition these banks cause the waste of the source since they can not direct the sources that are transferred by the public.
Benzer Tezler
- Ortadoğu ülkelerinde bankacılığın yapısı, gelişimi ve kullanılan finansal teknikler
Structure and development of banking in middle-eastern countries and the financial technics employed there in
ORUÇ ALKILINÇ
- Türkiye'nin iktisadi kalkınma sürecine kamu bankalarının katkısı ve Vakıfbank örneği
Contribution of public banks to Turkey's economic development process and Vakifbank case
ATİLLA MERT ÇITAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Bankacılıkİstanbul Üniversitesiİktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DÜNDAR MURAT DEMİRÖZ
- Körfez ülkeleri finans piyasasının petrodolarlar açısından tahlili ve Türkiye yönünden değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
HASAN SELÇUK
Doktora
Türkçe
1987
Ekonomiİstanbul ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SABAHATTİN ZAİM
- Enflasyonla mücadelede istikrar politikaları
Başlık çevirisi yok
BİLGİN ORHAN ÖRGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
EkonomiMarmara Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OSMAN ZEKAYİ ORHAN