Diffusion of gases through polymer films
- Tez No: 7333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ORBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon. Geçirgenlik, Paketleme, Polimer film. G03.0S.05 vı
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
POLİMER FİLMLERDEN GAZ DİFÜZYONÜ İLTER, H.MURAT Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticileri: Doç.Dr.Neşe Orbey Doç.Dr.Mustafa Özilgen 87 Sayfa, Ekim 1989 ÖZET Polimer filmler gıda pakeılemesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu filmlerin difüzyon veya geçirgenlik özellikleri paketin içindeki gaz kompozisyonu üzerinde etkilidir. Paketteki gaz kompozisyonu paket içeriğinin bozulmasını veya raf ömrünü etkiler. co2» ^2 ve N2 karışımlarının difüzyonu su buharı etkisi altında veya kuru ortamda deneysel ve teorik olarak çalışılmıştır. CO2 ve C^'nin CO2-N2 ve CO2-O2-N2 karışımları için geçirgenlik katsayıları nümerik olarak bulunmuştur. O2 geçirgenliğinin CO2 üzerinde bir önleyici-yavaslatıcı etkisinin bulunduğu, gaz geçirgenliklerinin gas kompozisyonunun fonksiyonu olduğu gözlenmiştir.Su buharının Oy ve CO2 geçirgenliklerini artırdığı da gözlenmiştir. Polimer filmden CO2 geçirgenliğini (CO2-N2 ve CO2, O2 ve N2 karışımlarında) matematiksel olarak açıklayan bir model geliştirilmiştir. CO2, O2 ve N2 karışımları için deneysel veriler ve teorik model arasında iyi bir uyumluluk bulunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
DIFFUSION OF GASES THROUGH POLYMER FILMS ÎLTER, H. Murat Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.S. Thesis Supervisors.-Assoc. Prof.Dr. Neşe Orbey Assoc. Prof.Dr. Mustafa özilgen 87 pages, October 1989 ABSTRACT Polymer films are widely used in packaging of foods. Diffusion or permeation properties of these films affect the gas composition of the package. Gas composition of the package affects deterioration or shelf life of the package contents. Diffusion of CO, 0 and N mixtures in the 2 2 2 presence or absence of water vapor was studied both experimentally and theoretically. Permeability constants for CO and 0 in CO -0 -N mixtures and CO -N mixtures were determined numerically. ıiiAn inhibitory effect of 0 on CO permeation was 2 2 observed in CO -0 -N mixtures. Gas permeabilities were 2 2 2 function of the gas composition. Water vapor increases CO and 0^ permeabilities in CO -0 -N mixtures. 2 2 2 2 A mathematical model was built to represent the CO permeation through the polymer film in CO -N system and CO -0 -N system. Good agreements were observed between experimental data and the theoretical model for the diffusion in CO -0 -N mixtures. 2 2 2 Key Words : Diffusion, Permeation, Packaging, Polymer Film. IV