Synthesis and characterization of poly (dihalophenylene oxides) from the the decomposition of bis (pyridine) bis(trihalo phenoxo) copper (II) complexes
  1. Tez No: 7334
  2. Yazar: ŞADİ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal başlatıcılı polimerleşme, elektroliz, fenoller, dönüşümlü voltametri, polihalofenilenoksit, bis(piridin)bis(trihalofenokso)bakır(ll)kompleks, Electroinitiated polymerization, electrolysis, phenols, cyclicvoltammetry, poly(halophenyleneoxides), bis(pyridine)bis(trihalophenoxo)copper(ll) complex
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET BİS(PİRİDİN)BİS(TRİHALOFENOXO)BAKIR(ll) KOMPLEKSLERİNİN BOZUNMASINDAN OLUŞAN POLKDİHALOFENİLEN OKSİTLERİN) ELDESI VE KARAKTERİZASYONU ŞEN, ŞAD İ Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Kısakürek 146 sayfa, Aralık 1989 Bu çalışmada, sabit gerilim altında, bis(piridin)bis(trihalofenoxo) bakır(ll) kompleksleri, elektrokimyasal yöntemlerle polimerleştirildi. Çeşitli halofenol ve komplekslerin indirgenme ve yükseltgenme tepe gerilim değerleri, uygun çözücü-elektrolit sisteminde dönüşümlü voltametri vasıtası ile tayin edildi. Komplekslerin elektrolizi sonunda, sadece anot bölümünde polimer meydana geldiği görüldü. Reaksiyona girmeyen monomer derişimi, aynı elektroliz hücresinde, dönüşümlü voltametri ile aynı anda takip edildi. Polimerleşme mekanizmasının radikalik olduğu tespit edildi. Elde edilen polimerierin yapılan, 'hi-NMR,,3C-NMR ve FTIR spektral analiz yöntemleri ile incelendi, izopiestik ve kriyoskopik yöntemlerle molekül ağırlıkları tayin edildi. Camsı geçiş sıcaklıklarının, polimerin yapısına bağlı olarak, 180°ile 300° C -n ı-arasında olduğu gözlendi. Dipol moment ve dielektrik sabit değerleri, bazı polimerler için bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLY(DIHALOPHENYLENE OXIDES) FROM THE DECOMPOSITION OF BIS(PYRIDINE)BIS(TRIHALOPHENOXO) COPPER(II) COMPLEXES ŞEN, ŞAD i Faculty of Arts and Sciences, Department of Chemistry Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Duygu Kısakürek December 1989, 146 pages In this study, bis(pyridine)bis(trihalophenoxo)copper(ll) complexes have been polymerized with electrochemical way under constant potential electrolysis. The oxidation and reduction peak potentials of several halophenols and complexes were determined by cyclic voltammetry in suitable solvent-electrolyte couple. Polymerization was carried out by constant potential electrolysis at each anodic and cathodic potential of the complex. Electrolysis of complexes yielded polymers in anode compartment only. The unreacted monomer concentration was simultaneously followed by cyclic voltammetry in the same special electrolysis cell. The mechanism of polymerization was found to be radicalic along with postpolymerization of complexes. Structures of polymers were studied- by *H-NMR,' C-NMR and FTIR spectral analysis. Molecular weight measurements were carried out by isopiestic and cryoscopic methods. Molecular weights of polymers were found to be lower than ten thousands. Tg values of polymers were found to be high in between 180-300°C depending on the structure of the polymer. Dipole moment and dielectric constant measurements indicating structural conformation were done for some polymers. -v