Geleneksel gıdalardan izole edilen Lactobacillus sp. suşlarının pestisitlerin parçalanması üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of Lactobacillus sp. strains isolated from traditional foods on the degradation of pesticides
  1. Tez No: 733325
  2. Yazar: YILDIRAY İSTANBULLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, Maldi-Tof, L. fermentum, L. paracasei, L. rhamnosus, Biyodegradasyon, Pesticide, Maldi-Tof, L. fermentum, L. paracasei, L. rhamnosus, Biodegradation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bitki yetiştiriciliği ve ziraat alanında zararlılarla mücadele için yaygın olarak pestisitler kullanılmaktadır. Kullanılan bu zirai mücadele ilaçları; birim alanda en yüksek verim alınması için zararlılarla mücadelede vazgeçilmez unsurlardan birisidir. Bununla beraber yaygın ve bilinçsizce kullanımı ile insan sağlığı ve ekosistem için de büyük sorun oluşturmaktadır. Bu pestisitlerin doğada parçalanmaları için en ucuz, en güvenilir en sağlıklı yöntemlerden birisi olan biodegradasyon konusunda çalışmalar son yıllarda giderek artmaktadır. Bu tez çalışmasında, ülkemize has yöresel süt ürünlerimizden izole edilen Lactobacillus suşlarının farklı kimyasal gruplarda yer alan malathion, endosülfan, cypermethrin ve Imidacloprid etken maddelerinin parçalanmalarına olası etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Süt Ürünleri Gen Bankasında bulunan Limosilactobacillus fermentum (Lactobacillus fermentum), Lacticaseibacillus paracasei (Lactobacillus paracasei), Lacticaseibacillus rhamnosus (Lactobacillus rhamnosus), Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus suşları canlandırılıp, MALDI-TOF cihazı ile tanımlanmış ve ilk aşamada 0., 24 ve 48. Saatlerde degradasyon oranları incelenmiş, bu çalışmaların sonunda en başarılı sonuç elde edilen 2 suşun (Limosilactobacillus fermentum, Lacticaseibacillus paracasei ) ayrıca ikinci aşama olarak 10 günlük pestisitlerin parçalanmasına olan etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pesticides are widely used to combat pests in plant breeding and agriculture. These used pesticides are one of the indispensable elements in the fight against pests in order to obtain the highest efficiency per unit area. However, it also poses a great problem for human health and the ecosystem with its widespread and unconscious use. Studies on biodegradation, which is one of the cheapest, the most reliable and the healthiest methods for the degradation of these pesticides in nature, have been increasing in recent years. In this thesis study, it was aimed to investigate the possible effects of Lactobacillus strains isolated from our local dairy products on the degradation of malathion, endosulfan, cypermethrin and imidacloprid active substances which are in different chemical groups. For this purpose, Limosilactobacillus fermentum (Lactobacillus fermentum), Lacticaseibacillus paracasei (Lactobacillus paracasei), Lacticaseibacillus rhamnosus (Lactobacillus rhamnosus), Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus strains found in the Central Research Institute of Food and Feed Control Dairy Products Gene bank were revived and identified with the MALDI-TOF instrument. In the first stage, degradation rates were investigated at 0th, 24th and 48th hours. At the end of these studies, the impacts of 2 strains (Limosilactobacillus fermentum and Lacticaseibacillus paracasei) showing the most successful results were also examined on the 10-day degradation of pesticides.