Modernist milliyetçilik teorilerine eleştiriler
Criticism of modernist theories of nationalism
- Tez No: 733350
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Millet, Milliyetçilik, Milliyetçilik teorileri, Modernizm, Nation, Nationalism, Theories of Nationalism, Modernism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Milliyetçik fikri, tüm dünyayı etkisi altına almış, en önemli fikri yönelimlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların aynı dili konuşan, aynı kültürü paylaşan gruplar ve benzeri değerler ışığında, bir araya gelerek ortak bir siyasal gelecek inşa etmek için, kullandıkları en temel sav ise yine aynı değerler ışığında milliyetçilik fikri etrafında birleşmek olduğu görülmektedir. Dünyayı temelden etkilediği görülen, milliyetçilik fikrinin mefhumu ise halen daha tartışma konusu olarak gündemde sıcaklığını korumaktadır. ''Modernist milliyetçilik teorilerine eleştiri'' isimli tez çalışmasında ise milliyetçilik mefhumunu açıklamaya çalışan çeşitli teoriler incelenmeye ve modernist teori üzerine eleştirel bir bakış getirmeye çalışılacaktır. Bu bağlamda, çalışmanın birinci bölümünde milliyetçilik kuramlarına genel bir bakış yapılmaya çalışılacaktır. Temel değerleri ve muhtevası incelenecektir. İkinci bölümde ise, modernist teori üzerine yoğunlaşıp, modernizmin sunduğu veriler incelenmeye çalışılacaktır. Üçüncü bölümde ise modernist teorilere getirilen temel eleştiriler değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The idea of nationalism, which has influenced the whole world, appears as one of the most important intellectualorien nations. People speak the same language, the same groups who share similar valuesand culture in thel ight of the same value together to build a future common political argument in light of the most basicuse of nationalism to unitearound the idea. It is seen that it fundamentally affects the world, and the concept of the idea of nationalism is still on the agenda as a more controversialissue. In the thesisentitled“Criticism of modernist theories of nationalism”, various theories that try to explain the concept of nationalism will be examined and a critical look at modernist theory will be tried. In this context, in the first part of the study, an over view of the theories of nationalism will be tried to be made. Its basic valuesand content will be studied. In the second part, we will focus on modernist theory and try to examine the data presented by modernism. In the third section, the main criticisms brought to modernist theories will be tried to be evaluated.