Hopes in transition: an ethnography of sub-saharan African migrants in Istanbul
Geçişteki umutlar: İstanbul'daki sahra altı Afrikali göçmenler üzerine bir etnografya
  1. Tez No: 733398
  2. Yazar: ABDIRASHID DIRIYE KALMOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Hayat hikayesi, Mülteciler, Sahra Altı Afrika, Sınırlar, Post-kolonyalizm, Borders, Life-stories, Migrants, Post-colonialism, Refugees, Sub-Sahara Africa
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
İstanbul, son yıllarda Avrupa'ya giden küresel mülteci ve göçmen yolları, rotaları ve varış noktaları ağının en önemli düğüm ve geçiş noktalarından biri haline geldi. Bu çalışma üç önemli meseleye ışık tutma amacı ve iddiası taşımaktadır. İlk olarak, Sahra Altı Afrika ülkelerindeki göçün nedenlerini ve tetikleyicilerini ortaya koymaya çalışmaktadır. İkinci olarak Sahra Altı Afrikalı göçmenlerin deneyimlerini, tanıklıklarını, seslerini, mücadelelerini, ''zaferlerini'', direnme öykülerini, acılarını, refah ümitleri ile dolu uzun ve zorlu yolculuk hikayeleri ışığında analiz etmektedir. Bu göç hikayelerinin muhtevasında göçmenlerin maruz kaldıkları gözaltı, şiddet, ölüm, tecavüz, savunmasızlık, sömürü, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, belirsizlikler gibi konular ve insani yardım ve sansasyonel medyada yer alan haberler ön plana çıkmaktadır. Son olarak, bu çalışma Sahra altı Afrikalı göçmenlerin İstanbul'daki yaşamlarının ve geçim kaynaklarının etnografik bir incelemesini sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Sahra Altı Afrikalı göçmenleri çok yönlü ve karmaşık matris etkileşimlerinin kurbanları ve“yaratımları”olarak resmetmek ve tasvir etmektir. Bunlar arasında sömürgeciliğin acımasız mirası ve ardından mevcut sosyal, çevresel ve politik kurumun yıkılması; birçok Sahra Altı Afrika ülkesinde sömürge sonrası ulus inşa süreçlerinin başarısızlığı; çevreye zarar veren sömürücü kapitalizm ve finansal şirketler, böylece yüzyıllar süren ortak yaşamları ve doğal eko-sistemlerini değiştirdi. Bu tez, Türkiye'deki göç çalışmalarına katkıda bulunmayı ve ardından göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacıların yaşam deneyimlerini ve kişisel mücadelelerini örtük olarak göz ardı eden güvenlik, insancıllık, milliyetçi ve entegrasyon perspektiflerine dayalı özcü yaklaşımları eleştirmeyi ve farklı bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Istanbul has become one of the most crucial nodes in the global network of refugees and migrants' trails, routes and destinations to Europe. Consequently, Istanbul has become a“hub”for migrants and refugees who are waiting impatiently to sneak across the border in the dark of the night to Greece or Bulgaria. Moreover, sub-Saharan African transit migrants' numbers have increased drastically in Istanbul over the years. This phenomenon is the subject matter of this ethnographic research project. This research has three objectives: first and foremost, is to explore the causes and triggers of migration in Sub-Saharan African countries; Second, is to relay the lived experiences, testimonies, voices, struggles,“victories”, resilience, hurdles and pains of the Sub-Saharan African migrant throughout the long journeys that are imbued with hopes of prosperity but that have in-store for the migrants detentions, violence, death, rape, vulnerability, exploitation, racism, Xenophobia, uncertainties, humanitarian aid, and sensationalist media coverage; third, is to offer an ethnographic account of sub-Saharan African migrants' life-experiences, life-conditions and livelihoods in Istanbul. The aim of this study is to paint and portray the sub-Saharan African migrants and refugees as victims and“creation”of a multi-faceted and complex interactions of matrices. These include: the brutal legacy of colonialism and its subsequent demolition of existing indigenous social, environmental and political institution; the failure of the post-colonial nationbuilding processes in many sub-Saharan Africa countries; exploitative capitalism and financial corporations that has wreak havoc on the environments, hence altering centuries-long communal lives and their natural eco-system. This thesis aims to contribute to the sociology and anthropology of migration studies in Turkey and subsequently critique and challenge essentialist approaches predicated on security, humanitarianism, nationalist and integration perspectives that disregard implicitly and discursively the life experiences, testimonies and personal struggles of migrants, refugees and asylum seekers.