İnsan-doğa ilişkisi bağlamında çevre felsefesi
Environmental philosophy in the context of human-nature relationship
- Tez No: 733397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTSİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan, Doğa, Çevre, Çevre Felsefesi, Çevre Etiği, Human, Nature, Environment, Environmental Philosophy, Environmental Ethics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma insan, doğa ilişkisinden yola çıkarak felsefi sorgulama yöntemiyle çevreyi analiz eden bir araştırmadır. İnsanın doğaya yüklediği anlam tarihsel süreç içerisinde değişime uğramıştır. Bu değişimde Rönesans dönemi ve Sanayi Devrimi'nin payı büyüktür. Değişen dünya düzeninde insan, doğayı tüketime nesne kılarak onu bir araç ya da makine olarak görmüştür. Doğa bu düzene çeşitli sorunlarla karşılık vermiştir. Sorunlara karşı felsefenin bir disiplini olan çevre felsefesi farklı kuramlarla çözüm üretmeye çalışmıştır. Çevre felsefesinin ardından gelişen çevre etiği insan, çevre arasındaki ilişkinin ahlaki kurallarla örtüşmesini isteyerek bu doğrultuda çözüm sunmaya uğraşmıştır. Çevre etiği yaşam sürekliliğini devam ettirme adına çevreyi korumayı ve gelecek kuşaklara bırakmayı amaç edinmiştir. İnsanı da bu amaç içinde yönlendirmeye çabalamıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a research that analyzes the environment with the method of philosophical inquiry based on the relationship between human and nature. The meaning that man ascribes to nature has changed in the historical process. The Renaissance period and the Industrial Revolution played a large part in this change. In the changing world order, human has made nature an object for consumption and has seen it as a tool or machine. Nature has responded to this order with various problems. Environmental philosophy, which is a discipline of philosophy against problems, has tried to produce solutions with different theories. Environmental ethics, which developed after the environmental philosophy, wanted the relationship between human and environment to overlap with moral rules and tried to offer solutions in this direction. Environmental ethics aims to protect the environment and leave it to future generations in order to maintain the continuity of life. He also tried to guide people in this direction.