Pikrat içeren bazı bileşiklerin yapısal, spektroskopik, elektronik ve doğrusal olmayan optik özelliklerinin DFT yöntemi ile araştırılması
Investigation of structural, spectroscopic, electronic and nonlinear optical properties with DFT method of some compounds containing picric acid
- Tez No: 733408
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pikrik asit, Spektroskopi, DFT, NBO, NLO, NMR, UV-Vis, Görünür, HOMO-LUMO, Picric acid, Spectroscopy, DFT, NBO, NLO, NMR, UV-Visible, HOMO- LUMO
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, daha önce deneysel olarak sentezlenmiş olan ancak teorik olarak çalışılmamış olan bazı pikrik asit içeren moleküller; karbazol pikrat molekülü, kafeniyum pikrat molekülü, benzotriazoliniyum pikrat molekülü, 2,6-diamino pikrat molekülü ve naftalin pikrat molekülü Gaussian 09W ve GaussianView 5 paket programı yardımıyla B3LYP ve HSEh1PBE yöntemleri kullanılarak 6-311++G(d,p) temel seti ile optimize edilerek en kararlı durumda bağ uzunluğu, bağ açısı gibi yapısal parametreleri hesaplandı. Daha sonra IR spektrumları çizildi, 1H ve 13C NMR değerleri elde edildi ve titreşim spektrumu incelemesiyle teorik olarak hesaplanarak yapılmaya çalışıldı. Elde edilen tüm teorik veriler deneysel sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Moleküllerin doğrusal olmayan optik özellikleri (NLO) incelendi ve doğal bağ orbital (NBO) analizi yapıldı. Bunlara ek olarak UV-Vis analizleri ve MEP çalışmaları da yapılarak moleküller incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some picric acid derivatives which were synthetically synthesized but not studied theoretically, were optimized with the basic set 6-311++G(d,p) using B3LYP and HSEh1PBE methods with the help of Gaussian 09W and GaussianView 5 package program. In this case, structural parameters such as bond length, bond angle were calculated. Then IR spectra were drawn and 1 H and 13 C NMR values were obtained and vibration analysis was performed to analyze the structure. All obtained data were compared with experimental results. Nonlinear optical properties (NLO) of the molecules were examined and natural bond orbital (NBO) analysis was performed. Addiationally, MEP and UV-Vis analysis of these molecules were done.