Burulmasız modüller için test modüllerinin belirlenmesi
Test module for torsion-free modules
- Tez No: 733483
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ DURĞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: RD-düz modül, altdüz bölgesi, burulmasız modül, RD-flat module, subflat domain, torsion-free module
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Altdüz bölgesi kavramı bir modülün düz olması için ne kadar yakın (veya uzak) olduğunu ölçmek için kullanılır. Altdüz bölgesi tüm sol modüllerin sınıfı olan sağ modüller tam olarak düz modüllerdir. Bu çalışmada, altdüz bölgesi yalnızca burulmasız modüllerden oluşan RD-düz modülleri inceledik. Böyle modülleri tf-test olarak adlandırdık. Devirli gösterime sahip sol R-modüllerinin alt düz bölgeleri yardımıyla P-uyumlu halkaların ve burulmasız halkaların yeni bir karakterizasyonunu veriyoruz. Sonlu gösterime sahip RD-düz sol R-modülünün tf-test veya burulmasız olduğu halkaların yapılarını inceliyoruz.
Özet (Çeviri)
The concept of subflat domain is used to measure how close (or far away) an module is to be flat. A right module is flat if its subflat domain is the entire class of left modules. In this note, we focus on of RD-flat modules that have subflat domain which is exactly the collection of all torsion-free modules, shortly tf-test modules. We give a new characterization of left P-coherent rings and torsion-free rings by subflat domains of cyclically presented left R-modules. We study the structure of rings over which finitely presented RD-flat left R-module is tf-test or torsion-free.