Adölesan idiyopatik skolyoz hastalarında skolyozun konveks ve konkav tarafındaki paravertebral kasların tedavi öncesinde ve sonrasında ultrasonografik ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of ultrasonographic measurements before and after treatment of paravertebral muscles on the convex and concave side of scoliosis in adolescent idiopatic scoliosis patients
  1. Tez No: 733484
  2. Yazar: ROZA JİZEL DAĞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE BANU KURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Egzersiz, Skolyoz, Ultrasonografi, Yaşam kalitesi, Exercise, Pain, Quality of Life, Scoliosis, Ultrasonography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Adölesan İdiyopatik Skolyoz(AIS) hastalarının takibinde; paravertebral kasların ultrasonografik görüntülemesinin yerini göstermeyi, AIS hastalarına uygulanan farklı egzersiz tiplerinin yaşam kalitesi üzerine etkilerini ve paravertebral kaslara etkilerini göstermeyi amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntemler: En az 1 yıldır AİS tanılı hastalar tarandı. Dahil etme kriterlerine uygun olan hastalar 12 haftalık farklı egzersiz gruplarına randomize edilerek dağıtıldı. Bir gruba skolyaza yönelik egzersizler, ikinci gruba sadece alt ekstremite kas güçlendirme egzersizleri uygulandı. Tedavi öncesi ve tedavi sonrasında ağrı, yaşam kalitesi ve ultrasonografik kas kalınlığı ölçümleri değerlendirildi. Bulgular: AIS tanılı çalışmaya alınan 74 hastanın yaş ortalaması 13,80±1,98 yıl olup 11 ile 17 arasında değişim göstermektedir. Hastaların %71,62'si kadındır. Torakal cobb açısı ölçümünün ortalaması 18,38±8,60 iken Lomber cobb açısı ölçümünün ortalaması 17,65±7,99'dur. Hastaların %25,68'i S skolyozdur, %74,32'sinin skolyoz tipi C'dir. Skolyoza yönelik egzersiz tedavisi alan grubun Torakal Eğrilik Konveks Taraf Paravertebral Kas Kalınlığı tedavi öncesine göre anlamlı (p > 0.05) değişim göstermemiş olup, Konkav Taraf Torakal Eğrilik Paravertebral Kas Kalınlığı da tedavi öncesine göre anlamlı (p > 0.05) değişim göstermemiştir. Skolyoza yönelik egzersiz tedavisi alan grupta tedavi sonrası Vitalite skor artışı, mental sağlık skoru artışı, VAS skorunda düşüş alt ektremite egzersizleri alan gruptan anlamlı (p < 0.05) olarak daha yüksekti. Alt ekstremite güçlendirme egzersizleri alan grupta; Lomber eğrilik konveks taraf multifidus AP Çapı, Torakal Eğrilik Konveks ve Konkav Taraf Paravertebral Kas Kalınlığı tedavi öncesine göre anlamlı (p < 0.05) artış göstermiş olup; tedavi sonrası Vitalite skoru, Mental Sağlık Skoru, VAS skoru da tedavi öncesine göre anlamlı (p >0.05) değişim göstermemiştir. Yine bu grupta tedavi sonrası Sosyal Fonksiyon skoru tedavi öncesine göre anlamlı (p < 0.05) düşüş göstermiştir. Sonuç: AIS hastalarında skolyoza yönelik yaptırılan egzersizler, alt ekstremite güçlendirme egzersizleri gibi nonspesifik egzersizlere kıyasla kas asimetrisinde düzelme, asimetrinin derinleşmesini engelleme ve yaşam kalitesinde artış; ağrıda belirgin azalma sağlamıştır. On iki haftalık skolyoza yönelik egzersiz programı ile skolyozla birlikte seyreden paravertebral kas asimetrisini azaltabilmek, ilerlemesini yavaşlatabilmek mümkündür. Azalan kas asimetrisinin hastaların ağrı düzeyiyle ilişkisi vardır. •
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, in the follow-up of Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS) patients; We aim to show the place of ultrasonographic imaging of paravertebral muscles, to show the effects of different exercise types applied to AIS patients on quality of life and their effects on paravertebral muscles. Material and Methods: Patients with a diagnosis of AIS for at least 1 year were screened. Patients who met the inclusion criteria were randomized to different 12-week exercise groups. Exercises for scoliosis were applied to one group, and only lower extremity muscle strengthening exercises were applied to the second group. Pain, quality of life and ultrasonographic muscle thickness measurements were evaluated before and after treatment. Results: The mean age of the 74 patients with AIS included in the study was 13.80±1.98 years, varying between 11 and 17 years. 71.62% of the patients are women. The mean of the thoracic cobb angle measurement was 18.38±8.60, while the mean of the lumbar cobb angle measurement was 17.65±7.99. 25.68% of the patients have S scoliosis, 74.32% have scoliosis type C. Thoracic Curvature Convex Side Paravertebral Muscle Thickness of the group receiving exercise therapy for scoliosis did not change significantly (p > 0.05) compared to pre-treatment, and Concave Side Thoracic Curvature Paravertebral Muscle Thickness did not show a significant change (p > 0.05) compared to pre-treatment. The increase in vitality score, increase in mental health score, and decrease in VAS score were significantly higher (p < 0.05) in the group that received exercise therapy for scoliosis than in the group that received lower extremity exercises. In the group receiving lower extremity strengthening exercises; Lumbar curvature convex side multifidus AP Diameter, Thoracic Curvature Convex and Concave Side Paravertebral Muscle Thickness increased significantly (p < 0.05) compared to pre-treatment; Post-treatment Vitality score, Mental Health Score, VAS score also did not change significantly (p >0.05) compared to pre-treatment. Again, in this group, the Social Function score decreased significantly (p < 0.05) after treatment compared to pretreatment. Conclusion: Exercises performed for scoliosis in AIS patients provided improvement in muscle asymmetry, prevention of deepening of asymmetry and increase in quality of life compared to non-specific exercises such as lower extremity strengthening exercises. With a twelve-week scoliosis-oriented exercise program, it is possible to reduce the paravertebral muscle asymmetry associated with scoliosis and slow its progression. Decreased muscle asymmetry is associated with patients' pain level.