Ortaokul öğrencilerinin COVID-19 salgın sürecinde beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of secondary school students attitudes towards physical education lesson during the COVID-19 epidemic process
- Tez No: 733554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, Fiziksel aktivite, Spor, Okul, Covid-19 Pandemisi, Uzaktan eğitim, Physical education, Physical activity, Sports, School, Covid-19 pandemic, Distance education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin COVID-19 salgın sürecinde beden eğitimi dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya, İstanbul ili Bağcılar ilçesinde bulunan Kurtdereli Mehmet Ortaokulun da öğrenim gören 10-15 yaş aralığında 220 öğrenci katılmıştır. Bu araştırmada 2009 yılında Güllü ve Güçlü tarafından geliştirilen“ Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği ”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS Statistics 22.0 programında yapılmıştır. Çalışmada parametrik test teknikleri kullanılmıştır. Ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analiz edilmesi için t testi kullanılmıştır. T testi, 2 gruplu demografik değişkenlerin analizinde kullanılmıştır. İnternet öz-yeterliliği puanı ve öğrenen kontrolü puanı basıklık ve çarpıklık katsayılarının -1 ile +1 arasında olması nedeniyle parametrik test teknikleri kullanılması uygun görülmüştür. Ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analizi için Mann-Whitney testi, 2 gruplu demografik değişkenlerin analizinde kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre beden eğitimi dersine yönelik tutum puan ortalaması 145.23 olarak elde edilmiştir. Beden eğitimi dersi tutum puanı, pandemi süreci öncesinde fiziksel aktivitelere katılım, sınıf ve yaş bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermektedir (p0.05). Sonuç: Araştırmaya katılan erkek öğrencilerin genel olarak beden eğitimi ve spor derslerine yönelik tutum puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca pandemi süreci öncesinde fiziksel aktivitelere katılan öğrencilerin beden eğitimi ve spor derslerine yönelik puanları da yüksekti. Uzaktan eğitimle verilen beden eğitimi ve spor derslerinin öğrencilerin derse yönelik tutumlarını belirlemede önemli bir etken olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the attitudes of secondary school students towards physical education lesson during the COVID-19 epidemic. Method: 220 students between the ages of 10-15, studying at Kurtdereli Mehmet Secondary School, located in Bağcılar district of Istanbul province, participated in the research. In this study, the“Physical Education Lesson Attitude Scale”developed by Güllü and Güclü in 2009 was used. Statistical analyzes of the data were made in IBM SPSS Statistics 22.0 program. Parametric test techniques were used in the study. The t-test was used to analyze the variation of the scale score according to demographic characteristics. The t test was used in the analysis of 2-group demographic variables. Parametric test techniques were considered appropriate because the coefficients of kurtosis and skewness in the internet self-efficacy score and learner control score were between -1 and +1. The Mann-Whitney test was used in the analysis of 2-group demographic variables to analyze the variation of the scale score according to demographic characteristics. Findings: According to the results of the research, the average attitude score for physical education course was obtained as 145.23. Physical Education Course Attitude Score shows significant differences in participation in physical activities before the pandemi process and statistically significant differences in class and age (p 0.05). Result: It was observed that male students participating in the study generally had high attitude scores towards physical education and sports lessons. In addition, the scores of students who do active sports towards physical education and sports lessons were also high. It is thought that physical education and sports lessons through distance education are an important factor in determining students' attitudes towards the lesson.