COVID-19 pandemi sürecinde hemşirelik öğrencilerinin algıladıkları sosyal desteğin merhamet yeterliliği ve empati düzeyine etkisi
The effect of social support perceived by nursing students on compassion adequacy and empathy level in the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 733587
  2. Yazar: İBRAHİM ÇAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, empati, hemşirelik öğrencileri, merhamet, yeterliliği, sosyal destek, Compassion adequacy, COVID-19, empathy, nursing students, social support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, COVID-19 pandemi sürecinde hemşirelik öğrencilerinin algıladıkları sosyal desteğin merhamet yeterliliği ve empati düzeyine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Ocak 2022 tarihinde Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde eğitim gören, 1200 hemşirelik öğrencisi oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise olasılıklı örnekleme yöntemlerinden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 473 öğrenci oluşturdu. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”,“Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği”ve“Merhamet Yeterliliği Ölçeği”ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. Normal dağılım gösteren ölçümlerde bağımsız gruplarda t testi, F testi ve pearson korelasyon kullanıldı. Normal dağılım göstermeyen ölçümlerde U testi, KW testi, Spearman korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinin sosyal desteklerinin puan ortalamasının 63.47±14.92, merhamet yeterlilikleri puan ortalamasının 4.02±0.52, empati düzeyi puan ortalamasının 51.42±7.69 olduğu belirlendi. Öğrencilerin sosyal destekleri ile ekonomik durum algısı, mesleği isteyerek seçme durumu ve kardeş sayısı değişkenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu saptandı. Öğrencilerin merhamet yeterlilikleri ile mesleği isteyerek seçme durumu, aile tipi ve kardeş sayısı değişkenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu bulundu. Ayrıca; öğrencilerin sosyal destek düzeyleri ile merhamet yeterlilikleri arasında ve sosyal destek düzeyleri ile empati düzeyleri arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki olduğu, merhamet yeterlilikleri ile empati düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzey bir ilişki olduğu belirlendi. Yapılan regresyon analizi sonucunda merhamet yeterliliğinin ve empati düzeyinin, öğrencilerin sosyal destek düzeylerini anlamlı bir şekilde yordaladığı, merhamet yeterliği ve empati düzeyinin modele anlamlı bir katkısı olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuç: Öğrencilerin sosyal destek düzeyleri ne kadar yüksekse merhamet yeterliliklerinin ve empati düzeylerinin de o kadar yüksek olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effect of social support perceived by nursing students on compassion adequacy and empathy levels during the COVID-19 pandemic. Material and method: The research was conducted in a descriptive and relationship-seeking manner. The population of the research consisted of 1200 nursing students studying at Atatürk University Faculty of Nursing in January 2022. The sample of the study consisted of 473 students selected by simple random sampling method, one of the probability sampling methods. The data of the study were collected with the“Descriptive Information Form”,“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”,“Empathy Level Determination Scale”and“Compassion Efficiency Scale”. Frequency, percentage, mean and standard deviation were used in the evaluation of the data. T-test, F-test and Pearson correlation were used in independent groups for normally distributed measurements. U test, KW test, Spearman correlation and multiple linear regression analysis were performed for non-normally distributed measurements. Results: It was determined that the mean score of social support of nursing students was 63.47±14.92, mean score of compassion competency was 4.02±0.52, and mean score of empathy level was 51.42±7.69. It was determined that there was a statistically significant difference between the students' social support and the perception of economic situation, the state of choosing the profession willingly and the number of siblings. It was found that there was a statistically significant difference between the students' compassion adequacy and their willingness to choose the profession, family type and number of siblings. Moreover; It was determined that there was a weak positive relationship between students' social support levels and compassion adequacy, and between social support levels and empathy levels, and a moderately positive relationship between compassion adequacy and empathy levels. As a result of the regression analysis, it was concluded that compassion efficacy and empathy level significantly predicted students' social support levels, and compassion efficacy and empathy level had a significant contribution to the model. Conclusion: It was concluded that the higher the students' social support levels, the higher their compassion adequacy and empathy levels.