Türkiye piliç eti üretimi, tüketimi ve pazarlaması
Chicken meat production, consumption and marketing in Turkey
- Tez No: 733616
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Piliç Eti Üretimi, Piliç Eti Tüketimi, Piliç Eti Pazarlaması, Chicken Meat Production, Chicken Meat Consumption, Chicken Meat Marketing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin 2000-2019 dönemi (20 yıllık) piliç eti üretimi, tüketimi, pazarlaması ve dış ticaretindeki gelişmeleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ikincil veriler kullanılmıştır. İncelenen dönemde Türkiye'de kanatlı hayvan varlığı artarak, 2019 yılında 348,8 milyona ulaşmış olup, bunun %63,6'sı (229,5 milyon adet) et tavuğudur. Türkiye'de et tavuğu varlığı Doğu Marmara, Ege, Batı Marmara, Akdeniz bölgelerinde yoğunlaşmış olup, başlıca üretici iller Manisa, Balıkesir, Bolu, Sakarya ve Mersin'dir. Tavuk eti üretimi ise 2019 yılında 2,1 milyon tona ulaşmıştır. Türkiye'de 2019 yılı tavuk eti tüketimi kişi başı ortalama 19,1 kg'dır. 2019 yılı kanatlı hayvan ihracatının %95,2'si (544,2 milyon $) tavuk eti ihracatıdır. Türkiye tavuk eti ihracatında en önemli ülkelerin Irak, Hong Kong, Libya ve Kongo olduğu sonucu bulunmuştur. Araştırma sonucunda gelecekte piliç eti üretiminde düzenli bir büyüme sağlamak ve uluslararası piyasalarda rekabet gücü daha yüksek bir ihracatçı ülke olabilmek için üretim ve pazarlama aşamalarında kısa, orta ve uzun vadeli politikalar belirlenerek uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the developments in chicken meat production, consumption, marketing and foreign trade in the period of 2000-2019 (20 years) in Turkey. Secondary data were used in the research. In the examined period, the presence of poultry in Turkey increased and reached 348.8 million in 2019, of which 63.6% (229.5 million units) is broiler chickens. The presence of broiler chickens in Turkey is concentrated in the East Marmara, Aegean, West Marmara and Mediterranean regions, and the main producing provinces are Manisa, Balıkesir, Bolu, Sakarya and Mersin. Chicken meat production reached 2.1 million tons in 2019. Chicken meat consumption in Turkey in 2019 is 19.1 kg on average per person. Chicken meat exports account for 95.2% ($544.2 million) of poultry exports in 2019. It has been found that the most important countries in Turkey's chicken meat export are Iraq, Hong Kong, Libya and Congo. As a result of the research, in order to ensure a steady growth in chicken meat production in the future and to become a more competitive exporter country in international markets, short, medium and long-term policies should be determined and implemented in the production and marketing stages.