Türkiye'de 1994-1995 yıllarına ait broiler üretimi ve tüketimi ile damızlıkçı işletmelere ait çeşitli istatistikler
  1. Tez No: 80148
  2. Yazar: FİLİZ ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. F. TAHİR AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Number of Broiler, broiler meat production, poutry meat production, per capita poultry meat consumption, simulation
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
65 ÖZET Türkiye'de 1994-1995 Yıllarına ait Broiler Üretimi ve Tüketimi ile Damızlıkçı İşletmelere ait Çeşitli İstatistikler Bu çalışmada, Türkiye'de üretilen ve tüketilen broiler eti, kanatlı eti ve kişi başına kanatlı eti tüketimi miktarları hakkında daha sağlıklı bilgiler elde etmek ve bu konuda yapılan çalışmalara değişik bir yöntem önermek amaçlanmıştır. Ayrıca, Türkiye'de broiler anaçları, broiler kuluçka işletmeleri ve broiler kümeslerinin verimlilik özelliğinde standartlara ne kadar yaklaşıldığı, hangi üretim zincirinin hangi halkasında hedeflere ulaşıldığı ve ulaşılmadığı hakkında bilgiler elde etmek ve Türkiye'deki broiler piliç eti üretimi ile ilgili istatistikler konusunda kaynak oluşturmak amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini, 1994-1995 yılında Türkiye genelinde broiler damızlıkçı işletme olarak nitelenen, entegre veya yarı entegre 44 işletmeden anket yoluyla alınan çeşitli verilerdir. 1994 ve 1995 yıllarına ait broiler eti üretimi ve tüketimi bilgileri, Türkiye'deki tamsayım metodu ile damızlıkçı işletmelere bir anket formu gönderilerek hesaplanmıştır. 1994-1995 yıllarında Türkiye'de toplam broiler sayısı, broiler eti üretimi bilgileri bilgisayar ortamında Excel programında simulasyon modeli uygulanarak tahmin edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre Türkiye'deki broiler sayısı 1994 yılında 203 716 068 adet, 1995 yılında ise 239,363,137 adet tahmin edilmiştir. Türkiye kanatlı et üretimi 1994 yılında 385,481 ton, 1995 yılında ise 440,213 ton olarak tahmin edilmiştir. Kişi başına kanatlı eti tüketimi ise 1994 yılında 6,36 kg, 1995 yılında ise 7,14 kg olarak tahmin edilmiştir. Damızlıkçı işletmeler ile ilgili diğer istatistikler ise SPSS paket programında değerlendirilerek elde edilmiş ve bulgular bölümünde tablolar halinde verilmiştir. Anahtar Sözcükler Broiler sayısı, broiler eti üretimi, kanatlı eti üretimi, kişi başına kanatlı eti tüketimi, simulasyon.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY Various statistics in Turkey related to meat parent breeder, broiler production and consumption for the years of 1994-1995 The aim of this study was to obtain reliable data on broiler meat, poultry meat quantity produced and consumed per capita in Turkey, and to suggest a new method for collecting these data in future. Information on the parent stock companies hatcheries, broiler farmers collected and data evaluated for the fitness to the production standarts. Data obtained by a survey conducted in 44 entegrated or semi- entegrateds companies in Turkey for the years of 1 994-1 995. Broiler meat production and consumption data related to years of 1994 and 1995 has been estimated by using questionnaires filled by all of the parent breeders. Excel software together with a simulation method used for the calculations. In the years of 1994 and 1995 numbers of broiler produced in Turkey were 203,716,068 and 239,363,137 respectively. For the some years meat consumption estimated as 6,36 and 7,14 kg per capita respectively. Other statistics related to parent breeder companies have been evaluated by SPSS statistical package program and the results were given as tables.