Gelişimsel dil bozukluğu olan okul öncesi çocuklarda iletişim becerileri, ebeveyn tutumları ve ebeveynin stres düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of communication skills, parents attitude and parents stress level in preschool children with development language disorders
  1. Tez No: 733795
  2. Yazar: AYŞENUR POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Anne-baba stresi, Ebeveyn tutumları, Gelişimsel dil bozuklukları, İletişim becerileri, Developmental Language Disorders, Communication Skills, Parenting Attitudes, Parenting Stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, gelişimsel dil bozukluğu olan ve normal gelişim gösteren çocukların iletişim becerileri, ebeveynlerinin tutumları ve stres düzeyleri karşılaştırılması ve bu değişkenlerin aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, dil ve konuşma bozuklukları terapisinden yararlanan ve kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan değerlendirmelerde sadece dil gelişimi yönünden desteklenmesi kararlaştırılan 5-6 yaşları arasında gelişimsel dil bozukluğu olan 25 çocuk ve normal gelişim gösteren 20 çocuk olmak üzere toplam 45 çocuk ile yürütülmüştür. Veriler; 5-6 Yaş Çocukları İçin İletişim Becerileri Ölçeği, Ebeveyn Tutum Ölçeği ve Anne-Baba Stres Ölçeği kullanılarak toplanmış, bu ölçekler ve alt boyutlarına ait puanlar iki grup arasında karşılaştırılmakla birlikte ölçekler ve alt boyutlarındaki ilişkiler incelenmiştir. İki grup arasında 5-6 Yaş Çocukları için İletişim Becerileri Ölçeği'nin alt boyutlarının tamamı (p=0,000) ile Ebeveyn Tutum Ölçeğinin koruyucu (p=0,012) ve izin verici (p=0,032) tutum alt boyutlarında fark bulunurken demokratik (p=0,354) ve otoriter (p=0,226) tutum alt boyutlarında fark bulunmamıştır. Ayrıca iki grup arasında Anne-Baba Stres Ölçeği puanları karşılaştırıldığında (p=0,137) anlamlı bir fark göstermediği görülmüştür. Sonuçlar gelişimsel dil bozukluğu ile ilgilenirken iletişim becerilerinin, ebeveyn tutumlarının ve stres düzeyinin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Ebeveyn Tutum Ölçeği alt boyutları ile Anne-Baba Stres Ölçeği ve 5-6 Yaş Çocukları İçin İletişim Becerileri Ölçeği alt boyutlarının bazıları arasında görünen anlamlı ilişkilerse, çocuğun iletişim becerilerinin birçok faktörle ilişkili kompleks bir olgu olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the communication skills, parental attitudes, and stress levels of the parents of children with developmental language disorders and those with normal development and to examine the relationship between these variables. The study was conducted with a total of 45 children, 25 children with developmental language disorders and 20 children with normal development between the ages of 5-6 who benefited from language and speech disorders therapy and were decided to be supported only in terms of language development in the evaluations made by public institutions and organizations. Data was collected using the 5-6 Age Group Communication Skills Scale, the Parental Attitude Scale, and the Parental Stress Scale, and the scores of these scales and their sub-dimensions were compared between the two groups, and the relationships between the scales and their sub-dimensions were examined. While there was a difference between the two groups in all sub-dimensions of the 5-6 age group communication skills scale (p=0.000) and in the protective (p=0.012) and permissive (p=0.032) sub-dimensions of the Parental Attitude Scale, no difference was found in the sub-dimensions of democratic (p=0.354) and authoritarian (p=0.226) attitude. In addition, when the Parental Stress Scale scores were compared between the two groups (p=0.137), it was seen that there was no significant difference. The results show that communication skills, parental attitudes, and stress levels should be taken into account when dealing with a developmental language disorder. We found significant relationships between the Parental Attitude Scale sub-dimensions and some of the Parental Stress Scale and the 5-6 Age Group Communication Skills Scale sub-dimensions, which showed that the child's communication skills are complex phenomena related to many factors.