İmmünoterapi alan metastatik melanom hastalarında vücut kompozisyonu ve sağkalım arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Body composition and survival relationship in metastatic melanoma patients receiving immunotherapy
  1. Tez No: 733796
  2. Yazar: GÖKTÜRK KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: İmmünoterapi, Melanom, Beden Kitle İndeksi, Sarkopeni, Immunotherapy, Melanoma, Body Mass Index, Sarcopenia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Beden kitle indeksi ve sarkopeni vücut kompozisyonu hakkında fikir veren kolay hesaplanabilir ve yorumlanabilir parametrelerdir. İmmünoterapi uygulanan melanom hastalarında beden kitle indeksi (BKİ) ya da sarkopeninin prognoz üzerindeki etkisi ile ilgili araştırmaların sonuçları çelişkilidir. Bu çalışmada, fazla kiloluluk ve sarkopeninin immünoterapi alan metastatik melanom hastalarında prognostik etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2011 – Haziran 2021 tarihleri arasında, metastatik hastalık için immünoterapi almış 40 melanom hastası dahil edilmiştir. Hasta kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. İmmünoterapi öncesi kilo ve boy verileri kullanılarak BKİ hesaplanmıştır, sarkopeni için bilgisayarlı tomografi görüntülemelerinde L3 vertebra düzeyi total kas alanı ve boy verileri kullanılarak hesaplanan çizgili kas indeksi (SMI) kullanılmıştır. Hasta özellikleri, BKİ ve SMI değerleri ile genel sağkalım (GSK) ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm hasta popülasyonunda medyan GSK süresi 8,3 ay (%95 Güven Aralığı (GA): 7,8-8,9) olarak saptanmıştır. Fazla kilolu olan grupta ortanca GSK 9,7 ay (%95 GA:2,4–16,9), fazla kilolu olmayan grupta ise 3,3 ay (%95 GA:2,6–4,0) saptanarak, istatistiksel anlamlı fark görülmüştür (p =0,01). Çok değişkenli analizde, fazla kilolu olma durumu [(HR): 0,29 %95 GA 0,11-0,79, p=0,015)] daha uzun genel sağkalım süresi ile ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada immünoterapi uygulanan, BKİ≥25 kg/m2 olan fazla kilolu metastatik melanomlu hastalarda GSK süresinin uzadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Body mass index and sarcopenia are easily evaluable and interpretable parameters that give an idea about body composition. The results of studies on the effect of body mass index (BMI) or sarcopenia on prognosis in melanoma patients receiving immunotherapy are inconsistent. In this study, it was aimed to investigate the prognostic effect of overweight and sarcopenia in metastatic melanoma patients receiving immunotherapy. Materials and Methods: The study included 40 melanoma patients who received immunotherapy for metastatic disease between January 2011 and June 2021. Patient records were reviewed retrospectively. BMI calculated by using weight and height measurements before immunotherapy, and for sarcopenia skeletal muscle index (SMI) calculated by using L3 vertebra level total muscle area and height data in computed tomography imaging were used. The relationship between patient characteristics, BMI and SMI values and overall survival (OS) was evaluated. The median OS was 9.7 months (95% CI: 2.4–16.9) in the overweight group and 3.3 months (95% CI: 2.6–4.0) in the non-overweight group, which was statistically significant (p = 0.01). In multivariate analysis, being overweight [(HR): 0.29 95% CI 0.11-0.79, p=0.015)] was associated with longer overall survival. Results: The median OS was 8.3 months (95% Confidence Interval (CI): 7.8-8.9) in patients. The median OS was 9.7 months (95% CI: 2.4–16.9) in the overweight group and 3.3 months (95% CI: 2.6–4.0) in the non-overweight group, which was statistically significant (p = 0.01). In multivariate analysis, being overweight [(HR): 0.29 95% CI 0.11-0.79, p=0.015)] was associated with longer overall survival. Conclusion: In this study, it was demonstrated that OS was prolonged in overweight metastatic melanoma patients with BMI ≥25 kg/m2 who receiving immunotherapy.