Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde çalışan araştırma görevlisi hekimlerin mevsimsel grip aşısına bakış açısı, kendilerine uygulamaları ve hastalarına önerme durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the perspective of the research assistant doctors working at Eskisehir Osmangazi University on the seasonal influenza vaccine, their aplplication to themselves and their recommendation to the patients
  1. Tez No: 733834
  2. Yazar: EMİNE ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mevsimsel grip aşısı, Hekimlerde aşılanma, İnfluenza, Seasonal flu vaccine, Vaccination in doctors, Influenza
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Grip her yıl dünya nüfusunun %5-20'sini etkileyen, influenza virüslerinin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık pandemi ve epidemilere yol açabildiği için dünya çapında öneme sahiptir. Gripten korunmanın en etkin yolu grip aşısıdır. MGA sağlık çalışanlarına önerilen aşılar arasında yer almaktadır. Sağlık çalışanlarının grip aşısı olmaları hem kendilerini korumaları hem de hastalarına bulaştırmamaları açısından önem arz etmektedir. Çalışma, Ocak 2021-Haziran 2021 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde araştırma görevlisi hekim olarak çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 133 hekim ile gerçekleştirilmiş kesitsel bir çalışmadır. Veri toplamak amacıyla kullanılan anket formu sosyodemografik özellikler, MGA ile ilgili sorular ve MGA önerilmesi ile ilgili sorular ve pandemi dönemindeki değişimlerden oluşmaktadır. Çalışmada MGA yaptırma oranı %51.1, her yıl düzenli aşı olma oranı %6 olarak bulundu. En sık aşı reddi nedenleri; grip hastalığını riskli görmeme ve sık grip olmama olarak bulundu. Kendini korumak için, ailesini korumak için ve risk grubunda olduğu için aşı yaptıranların, aşı olma sıklığı daha yüksek tespit edildi. Grip hastalığını riskli görmeyenlerin aşı olmama sıklığı daha yüksek bulundu. Hekimlerin risk grubundaki hastalarına aşı önerme sıklığı %52.6 olarak bulundu. MGA yaptırmayan hekimlerin yaptıranlara göre tüm hastalarına aşı önerme sıklığı daha düşük bulundu. Sonuç olarak bağışıklama hedefine ulaşabilmek için hekimlerin farkındalıklarının artması için eğitimler ve uygulamalar yapılması gerektiği, hekimlerdeki bağışıklamanın artması toplumsal bağışıklamayı da artıracağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Influenza is an upper respiratory tract infection caused by influenza viruses that affects 5-20% of the world's population each year. The disease is of worldwide importance as it can cause pandemics and epidemics. The most effective way to protect against the flu is the flu vaccine. MGA is among the vaccines recommended for healthcare workers. It is important for healthcare professionals to be vaccinated against influenza in terms of both protecting themselves and not infecting their patients. The study is a crosssectional study conducted with 133 doctors working as a research assistant at Eskisehir Osmangazi University Health Practice and Research Hospital between January 2021 and June 2021 and having a consent to participate in the study. The questionnaire used to collect data consists of sociodemographic characteristics, questions about MGA, questions about proposing MGA, and changes during the pandemic period. In the study, the rate of having MGA was 51.1%, and the rate of getting vaccinated regularly every year was 6%. The most common reasons for vaccine rejection are; not seeing the flu as risky and not having frequent flu. It was determined that the frequency of vaccination was higher in those who had been vaccinated to protect themselves, to protect their family, and because they were in the risk group. The frequency of not being vaccinated was found to be higher in those who did not see the flu as risky. The frequency of recommending vaccines to patients in the risk group was found to be 52.6%. Doctors who did not have MGA had a lower frequency of recommending vaccines to all their patients than those who did. As a result, it was concluded that training and practices should be done to increase the awareness of doctors in order to reach the goal of immunization, and the increase in immunization in doctors will also increase community immunization.