Odontojenik kökenli yüz selülitlerinin tedavi yaklaşımı konusunda diş ve çocuk doktorlarının bilgi birikiminin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 733955
  2. Yazar: BIBI MEHRI GHULAM NABI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA TUBA ULUSOY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Odontojenik enfeksiyonlar, Bukkal apse, Pedodonti, Anket, Odontogenic infections, abscess, antimicrobial therapy, survey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışma, yüz selüliti olan çocuk hastaların öncelikle tedavi amacıyla başvurduğu uzmanlık dalları olan diş hekimleri ve çocuk doktorlarının odontojenik kökenli selülitin klinik bulguları ve tedavisi hakkında bilgi birikimini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal Metod: Çalışmamızda, 21 sorudan oluşan anket Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Milli Pediatri Derneği veri tabanında kayıtlı olan diş hekimlerine ve çocuk doktorlarına elektronik posta olarak gönderilmiş ve sadece anlaşılır cevaplar değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmamıza toplamda 711 kişi katılmıştır. Bunlardan 613 kişinin cevapları değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Kolmogorov Smirnov ve Fisher's Exact testleri uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda katılımcıların en çok tercih ettiği antibiyotik uygulama yolu ayakta oral yol ile normal çocuk dozunda (%51,7) olarak bulunmuştur. Katılımcıların odontojenik kökenli yüz selülitiyle yüksek oranda yılda bir–iki (%59,2), çocuk diş hekimleri ise ayda bir-iki vaka ile karşılaştıkları bulunmuştur. Penisilin alerjisi olmayan hastaya ayakta oral olarak ilk tercih edilen antibiyotik Amoksisilin + βlaktamaz inhibitörü (%50,4), penisilin alerjisi olan hastaya ise klindamisin (%69,8) olduğu bulunmuştur. Katılımcılar tarafından penisilin allerjisi olmayan çocuk hastaya hastanede yatarak tedavi için en çok tercih edilen antibiyotik sırasıyla Penisilin + Metranidazol (%24,5) ve Amoksisilin + βlaktamaz inhibitörü (%24,3) olarak bulunmuştur. Katılımcıların %90,8'i Odontojenik kökenli yüz selülitlerinin antibiyotik ile tedavisi sırasında ya da sonrasında enfeksiyona neden olan dişin çekilmesi ya da endodontik tedavisi yapılmasının mutlaka gerektiğini düşünmüştür. Sonuç: Genel olarak bakıldığında Türkiye'de ankete katılan diş hekimlerinin ve çocuk doktorlarının odontojenik kökenli yüz selülitlerinin yönetimi konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study to evaluate the knowledge about the clinical findings and treatment of odontogenic cellulitis of dentists and pediatricians. Materials and Methods: In our study, the questionnaire consisting of 21 questions was sent to dentists and pediatricians registered in the database of the Turkish Dental Association and National Pediatric Association, and evaluated only comprehensible answers. Data were statistically analyzed using Kolmogorov Smirnov and Fishers Exact tests. Results: In our study, the most preferred route of antibiotic administration was found to be 51.7%, outpatient oral route and normal pediatric dose. It was found that the participants encountered odontogenic facial cellulitis with a high rate (59.2%) once or twice a year, and pediatric dentists encountered one or two cases per month. Amoxicillin + β-lactamase inhibitor (50.4%) was the first choice for outpatients without penicillin allergy, and clindamycin (69.8%) was found in patients with penicillin allergy. Penicillin + Metronidazole (24.5%) and Amoxicillin + β-lactamase inhibitor (24.3%) were found to be the most preferred antibiotics for hospitalization of pediatric patients without penicillin allergy, respectively. 90.8% of the participants thought that during or after antibiotic treatment of odontogenic facial cellulitis, it is absolutely necessary to remove the infected tooth or to perform endodontic treatment. Conclusion: In general, it was found that dentists and pediatricians who participated in the survey in Turkey had sufficient knowledge about the management of odontogenic facial cellulitis at a high rate.