Kamu sektöründe gönüllü katılım: ABD, İngiltere ve Türkiye örneği
Volunteer participation in the public sector: The example of the USA, UK and Turkey
- Tez No: 733965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN UÇAR KOCAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: ABD, İngiltere, Türkiye, Gönüllülük, gönüllü katılım, kamu sektöründe gönüllülük, Gönüllü İtfaiyeci, USA, England, Turkey, Volunteerism, voluntary participation, volunteering in the public sector, Volunteer Firefighter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Farklı ülkelerde gönüllülük çeşitli anlamlar ifade etmektedir. Gönüllülük farklı kavramlarla ifade edilmekle beraber, hizmetlere gönüllü katılım genellikle 1980'lerden sonra yönetim anlayışının değişmesi sonucunda devleti daha etkin kılmak için kullanılan bir yaklaşım olarak daha çok gündeme gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı gönüllü kavramını açıklayarak İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'de itfaiye alanında kamu hizmetlerine gönüllü katılımı analiz etmektir. Bu kapsamda çalışmada öncelikle gönüllü katılım ve gönüllülük ile ilgili temel kavram ve tanımlar ele alınmış, gönüllü katılım alanlarından, gönüllü katılımın düzeylerinden ve kamu sektöründe gönüllü katılım uygulamalarından bahsedilmiştir. Çalışmada daha sonra ülkeler arasında kamu sektörüne gönüllü katılımı içeren hükümet temelli programlar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise ABD, İngiltere ve Türkiye'deki itfaiye hizmetleri alanındaki gönüllü katılım uygulamaları incelenmiştir. İlgili ülkelerin itfaiye teşkilatları incelendiğinde ülkelerin gönüllü itfaiyecilerinin farklı sayı ve pozisyonda olduğu ve görevlerinin ülkelerin yönetim yapısı ve yönetim kültürüne göre değiştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Volunteerism has expressed various meanings in different countries. Although volunteering is expressed with different concepts, voluntary participation in services has emerged as an approach used to make the government more effective as a result of the change in the understanding of management after the 1980s. The main purpose of this study is to explain the concept of volunteering and to analyze voluntary participation in public services in the field of fire brigades in England, the United States and Turkey. In this context, first of all, the basic concepts and definitions related to voluntary participation and volunteering were discussed in the study, while voluntary participation areas, levels of voluntary participation and voluntary participation practices in the public sector were mentioned. Then, the study examined the similarities and differences between government-based programs involving voluntary participation in the public sector between countries. In the last chapter of the study, voluntary participation practices in the field of fire services in the USA, England and Turkey were examined. When the fire departments of the relevant countries are examined, it has been observed that the volunteer firefighters of the countries are in different numbers and positions and their duties vary according to the management structure and management culture of the countries.