Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde yer alan BY00006694 numaralı yazma üzerine bir araştırma (İnceleme-transkripsiyon-tıpkıbasım)
A research on manuscript no. BY00006694 in Konya Regional Manuscripts Library (Review-trancription-literature)
- Tez No: 733971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ AYVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: yazma eser, tasavvufi hikaye, manuscript, mystical story
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Milletlerin en önemli birleştirici unsuru dildir. Dil, sürekli değişen, gelişen, etkilenen ve etkileyen canlı bir varlıktır. Geçmişi geleceğe aktarmada en önemli rollerden birini dil üstlenmektedir. Bir ulusa ait eserler de o milletin değerini, kimliğini ortaya koymaktadır. Türk Halk Edebiyatı kürsüsünün zenginliklerini içerisinde bulunduran en önemli yazılı kaynaklardan biri cönklerdir. Cönkler, milli ve kültürel değerlerimizin en önemli kaynaklarından biridir.“Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde Yer Alan BY00006694 Numaralı Yazma Üzerine Bir İnceleme (Metin-Transkripsiyon-Tıpkıbasım)”adlı bu çalışmada harekeli yazı ile yazılmış dini ve tasavvufi başlıklar incelenmiştir. 93 varaktan oluşan bu eserin istinsah tarihi, yeri ve zamanı bilinmemektedir. Bu çalışmada toplam 9 bölüme rastlanmıştır. Metin merkezli olan bu eserde başlıklar mitolojik, folklorik, dini unsur ve halk edebiyatı unsurları bakımından yararlanılacak şekilde incelenmiştir. Eser ile ilgili metnin dışında bir bilgiye rastlanılmamıştır. Eserin yazılış tarihi ve müstensih belli değildir. Eserin imla özelliklerine bakılığında Eski Anadolu Türkçesine ait bir metin olduğu tarafımızca tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Language is the most important uniting element for nations. Language is enity which is constantly changing, evolving, developing getting effected and influencing. Language is one of the most important roles in transferring the past to the future. Work of art that belong to our nation shows the value and the idendity of that nation. Cönks is one of the most important written sources that contain the richness of Turkish Folk Literatüre. Cönks, is one of the most important sources of our national and cultural values. In a study named“Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde Yer Alan BY00006694 Numaralı Yazma Üzerine Bir İnceleme (MetinTranskripsiyon-Tıpkıbasım)”religious and sufistic titles written in are unknown. A total of 9 sections were found in the study. In this text centered study, the titles were examined in terms of mythological, fplkloric, religious elements and folk literatüre elements. No information was found about to work other than to text. The date of writing and the copies of the work are unkown. When looked at the orthographic features of the work, we guess that it is a texts belonging to old Anatolian Türkish.