Prostat kanseri tetkiği amacıyla yapılan MRG-füzyon biyopsisi öncesi verilen sözel, görsel ve video temelli hasta eğitimlerinin depresyon ve anksiyete üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of verbal, visual and video based patient education on depression and anxiety before MRI-fusion biopsy for prostate cancer examination
- Tez No: 733973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK ÖZGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilgilendirme, Hemşirelik, MRG-Füzyon Biyopsi, Prostat kanseri, Information, Nursing, MRI-Fusion Biopsy, Prostate cancer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırma, prostat kanseri tetkiki amacıyla yapılan MRG-Füzyon Biyopsisi işlemi için gelen hastaların depresyon ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Araştırma İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji servisinde araştırma kriterlerine uyan 150 erkek hasta ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan hastalar sözel, görsel ve video temelli eğitim verilenler olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Her grupta 50 hasta yer almaktadır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 64,3±8,2 yıl, vücut kitle indeksi ortalaması 27,5±2,7 kg/m² idi. Ortalama PSA değeri 13,7±9 ng/ml ve ortalama prostat volümü 65,7±28,9 cc idi. Grupların demografik verilerinin karşılaştırılmasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Yaş, boy ve kilo için sırasıyla p:0,084, p:0,902, p:0,198 olarak bulundu. Hastaların ortalama PSA değerleri gruplar arasında istatistiksel anlamlı olarak farklı bulundu (p:0,001). Anksiyete skorları sözel grup için ortama 5,1±3,2, görsel grup için ortama 4,2±3,3, video grubu için ortama 4,5±2,1 idi ve gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p:0,180). Depresyon skorları sözel grup için ortama 4,1±3,0, görsel grup için ortalama 4,4±3,3, video grubu için ortama 3,3±2,1 idi ve gruplar arası istatistiksel olarak benzerdi (p:0,439). Sonuç: Yapılan araştırma neticesinde örneklem sayısı 150 kişi olarak belirlenmiştir. Örnekleme dahil edilen kişilerin anksiyete ve depresyon skorları gruplar arasında farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the relationship between depression and anxiety levels of patients who applied for MRI-Fusion Biopsy procedure for prostate cancer examination. Materials and Methods: The study was conducted with 150 male patients who met the research criteria in the Urology Service of Istanbul Haseki Training and Research Hospital. The patients participating in the study were divided into 3 groups as those who were given verbal, visual and video-based training. There are 50 patients in each group. Results: The mean age of the patients participating in the study was 64.3±8.2 years, and the mean body mass index was 27.5±2.7 kg/m². The mean PSA value was 13.7±9 ng/ml and the mean prostate volume was 65.7±28.9 cc. No statistically significant difference was found in the comparison of the demographic data of the groups. It was found as p:0.084, p:0.902, p:0.198 for age, height and weight, respectively. The mean PSA values of the patients were found to be statistically significantly different between the groups (p:0.001). Anxiety scores were 5.1±3.2 for the verbal group, 4.2±3.3 for the visual group, 4.5±2.1 for the video group, and no statistically significant difference was found between the groups (p:0.180) . Depression scores were mean 4.1±3.0 for the verbal group, 4.4±3.3 for the visual group, and 3.3±2.1 for the video group, and were statistically similar between the groups (p:0.439). Conclusion As a result of the research, the sample number was determined as 150 people. The anxiety and depression scores of the people included in the sample did not differ between the groups.