STEM etkinliklerinin öğrencilerin matematik başarısına etkisi: Bir meta sentez çalışması
The effect of STEM activities on students' mathematics achievement: A meta-synthesis study
- Tez No: 734003
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DİKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, Matematik Eğitimi, Matematiğe Yönelik Tutum, Matematik Başarısı, STEM Education, Math Education, Attitude Toward Math, Math Success
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Araştırmanın amacı STEM (Bilimin, Teknolojinin, Mühendisliğin ve Matematiğin İngilizce baş harflerinin kısaltılması) odaklı matematik öğretiminin farklı kademelerde öğrenim gören öğrencilerin matematik dersi akademik başarısına, derse yönelik motivasyon ve tutumlarına etkisini belirlemektir. Matematik başarısı pek çok faktörden etkilenebilir. Teorik olarak işlenen derslerde halihazırda soyut kavramlar barındıran matematik dersi, çoğu zaman gündelik hayatın gerçek akışına uyum sağlayamamaktadır. Her soyut kavram ve disiplinde olduğu gibi matematik öğretiminde de daha fazla duyuya hitap edecek, ilgiyi ve motivasyonu canlı tutacak uygulamalara ihtiyaç vardır. Daha fazla duyuya hitap eden uygulamaların öğrencilerde bilgiyi anlamlandırma, kalıcı öğrenme, kavramlar arasında bağlantı kurma gibi birçok beceriye katkı sağladığı bilinmektedir. STEM eğitimi birçok farklı disiplini bir araya getirerek bu disiplinler arasındaki ilişkilere dikkat çeken, yaratıcı ve yeni nesil bir eğitim anlayışı sunmaktadır. Teorik ders süreçlerinin dışına çıkarak somut ve ilgi çekici uygulamalar yapmaya imkan vermesi yönüyle katılımcı öğrenciler tarafından tercih edilen bir anlayış olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada matematik disiplinine bütünleşik edilmiş olan STEM uygulamalarının öğrencilerin matematik başarısına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda STEM odaklı matematik öğretimi yapılan öğrenci gruplarında çoğunlukla matematik dersine karşı ilginin, motivasyonun ve akademik başarının arttığı gözlemlenmiştir. Bu araştırma STEM kavramının önemine dikkat çekerek 21. yy becerilerine hakim, analitik ve eleştirel bir bakış açısına sahip, disiplinler arası bağlantı kurabilen bireylerin yetiştirilmesinin önemine vurgu yapması yönüyle bilime katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research is to determine the effect of STEM oriented mathematics teaching on the academic success, motivation and attitudes of students studying at different levels. Mathematics success can be affected by many factors. The mathematics course, which already contains abstract concepts that are taught theoretically, often cannot adapt to the real flow of daily life. As in every abstract concept and discipline, there is a need for applications that will appeal to more senses and keep interest and motivation alive in mathematics teaching. It is known that applications that appeal to more senses contribute to many skills such as making sense of information, permanent learning, and making connections between concepts. STEM education brings together many different disciplines, especially science, technology, engineering and mathematics, and offers a creative and new generation education approach that draws attention to the relationships between these disciplines. It emerges as a concept preferred by the participating students as it allows to make concrete and interesting practices by going beyond the theoretical course processes. In this study, it is aimed to examine the effects of STEM applications integrated into the discipline of mathematics on students' mathematics achievement. As a result of the literature review, it was observed that the interest, motivation and academic success towards the mathematics course increased in the student groups who were taught STEM-oriented mathematics. By drawing attention to the importance of the STEM, this research contributes to science by emphasizing the importance of raising individuals who have 21st century skills, analytical/critical perspective, and can establish interdisciplinary connections.