Dünyada ve Türkiye'de gemi sağlık kontrolü yöntemlerinin araştırılması
Research of health inspection applications in the world and Turkey
- Tez No: 734018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEN KOLDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Marine Science, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deniz taşımacılığı, bulaşıcı hastalıklar, sağlık denetimleri, dünya limanları, boğazlar, Maritime transport, infectious diseases, sanitary inspections, world ports, straits
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Günümüzde ticaretin artması ile birlikte eskiden beri en çok rağbet gören taşımacılık türü olan deniz taşımacılığı da artmıştır. Bu artış günümüz teknolojisi ve tıbbi gelişmelere rağmen tedavisi bulunamayan bir çok bulaşıcı hastalığın ülkeler arasında yayılma riskini de beraberinde getirmiştir. Ölümcül bulaşıcı hastalıkların artması ve bu hastalıkların ticaret yolları ile ülkelere yayılması sonucunda ülkelerin bir çoğunda nüfusa etki edecek sayıda ölümler yaşanmıştır. Bulaşıcı hastalıkların karayolu, havayolu, demiryolu ve denizyolu ile eşya ve yolcu taşımacılığı vasıtasıyla ülkelere yayılmasını engellemek icin her ülke çeşitli önlemler almaktadır. Bu önlemler Dünya Sağlık Örgütü liderliginde belli standartlar haline getirilmiştir. Bu standartların, bir merkez tarafından belirlenmiş olmasına rağmen yine de ülkeler arasında çeşitli uygulama farklılıkları bulunmaktadır. Uygulama farklılıkları, yetkili birimler, yerinde veya uzaktan kontrol, dökümantasyon formatı gibi farklı alanlarda görülebilmektedir. Bu çalışmamızda, deniz taşımacılığı nedeni ile bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemler, dünya limanları ve boğazlarında gerçekleştirilen sağlık kontrolleri, bu kontrollerin uygulama yöntemleri incelenmiştir. Uygulamaların Türkiye'de gerçekleştirilen sağlık kontrolü uygulamaları ile karşılaştırmaları yapılarak farklılıklar ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu farklılıklara etki eden uluslararası anlaşmalar da araştırılarak Türk Boğazlarında gerçekleştirilen sağlık kontrolü uygulamaları üzerine bir model geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the increase of trade, maritime transport which is most sought-after kind of transportation method from the old has increased. This increase, brought along risks of spreading to countries of infectious diseases which are still untratable despite of today's technology and medical developments. As a result of the spread of fatal infectious diseases and the reasons such as trade and the spreading to the countries, there has been a number of deaths affecting the population in many of countries. Each country has taken various measures to prevent the spread of infectious diseases to countries by reason of land, air and sea transport. These measures have been made as certain standards under the leadership of the World Health Organization. Although defined by a center, these standards have differences between various applications. Application differences can be seen in different areas such as authorized units, on-site or remote control, documentation format. In this study, measures taken to prevent the spread of infectious diseases by reason of maritime transport, sanitary inspections carried out in the world ports and straits and the implementation methods of these inspections have been examined. Differences were revealed by comparing the applications with the sanitary inspection applications in Turkey. International agreements affecting these differences have also been investigated and an attempt has been made to develop a model of sanitary inspection implementation practices in the Turkish Straits.