Erzurum ilinin sağlık turizmi açısından potansiyelinin belirlenmesi
Determining the potential of erzurum province in terms of health tourism
- Tez No: 734043
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Türkiye'de Sağlık Turizmi, Erzurum, Health Tourism, Medical Tourism, Health Tourism in Turkey, Erzurum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada önemli bir turizm destinasyonu olan Erzurum'un sağlık turizmi potansiyelinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, sağlık turizmi paydaşlarının çalışma konusu ile ilgili genel fikirlerini, sağlık turizmi hakkındaki uygulamalarını, sağlık turizmi geleceğini, şehrin ulaşım imkanlarını, sağlık politikaları hakkındaki hedefler belirlenmektedir. Araştırmada, nitel araştırma yönteminden yararlanılmış ve katılımcıların konuya ilişkin genel fikirleri ve düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla olgubilim (Fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak maksimum çeşitlilik örneklemi tercih edilmiştir. Örneklemi; Kalkınma Ajansı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü, Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine Sahip Kamu Hastaneleri, Otel İşletmeleri, Seyahat Acenteleri ve Akademisyenler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu oluşturulmuş ve katılımcılar ile yüz yüze görüşme tekniğiyle veriler toplanmıştır. Bu veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma bulgularında, katılımcıların çoğunluğunun sağlık turizmi ile ilgili bilgi sahibi olduğu ve bu konuda fikirlerini de belirtiği görülmüştür. Özellikle coğrafi konum itibariyle çevre ülkelere yakın olması, sağlık turizmi açısından şehrin önemini arttırdığı anlaşılmıştır. Bunun yanı sıra reklam, tanıtım faaliyetlerinin ilerletilmesi ve özel hastane sayısının arttırılmasının gerektiği görülmüştür. Araştırmanın son bölümünde Erzurum'un sağlık turizmi paydaşlarına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to determine the health tourism potential of Erzurum, which is an important tourism destination. For this purpose, the targets are determined about the general ideas of health tourism stakeholders on the subject of work, their practices on health tourism, the future of health tourism, the transportation opportunities of the city, and the determination of health policies. In the research, qualitative research method was used and Phenomenology pattern was used to determine the general opinions and opinions of the participants. Maximum diversity sampling is preferred as a sampling method. It consist of Development agency, Provincial Directorate of Culture and Tourism, Erzurum Provincial Health Directorate , Public Hospitals with International Health Tourism Authorization Certificate, hotel enterprises, travel agencies and academicians. Within the scope of the research, a semi-structured interview form was created as a data collection tool and data was collected with the technique of face-to-face interviews with participants. This data has been subjected to content analysis. In the research findings, it was seen that the majority of participants had knowledge about health tourism and expressed their opinions on this subject. It is understood that the proximity of the city to the surrounding countries, especially in terms of geographical location, increases the importance of the city in terms of health tourism. In addition, it was seen that advertising, promotional activities should be improved and the number of private hospitals should be increased. In the last part of the research, proposals were presented to public and private sector stakeholders who are health tourism stakeholders of Erzurum.