Yapay zekâ ve yaratıcılık ilişkisinde karakter tasarımları
Character desings in relation with artificial intelligence and creativity
  1. Tez No: 734181
  2. Yazar: EZGİ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. MELİKE TAŞCIOĞLU VAUGHAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Artificial Intelligence, Creativity, Character Design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Yapay zekâ yaratıcı olabilir mi? Yapay zekâ günümüze kadar olan süreçte sinemaya ve edebiyata ilham kaynağı olmuş son yıllarda ise yaratıcılık gerektiren alanların bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Bu araştırma kapsamında yapay zekânın yaratıcılık barındırıp barındırmadığı karakter tasarımı özelinde araştırılmış ve bir uygulama projesi üzerinden ortaya konmuştur. Çalışmada yaratıcılık kavramı yapay zekânın karakter tasarımı özelindeki potansiyelinin sorgulanması adına önemli görülmüştür. Yaratıcılığın sorgulanması için farklı içeriklerdeki veri setleri kullanılarak deneyler yapılmıştır. Deneylerin sonucunda insan-yapay zekâ iş birliği deneyimlenmiş, yapay zekâ ile yapılabilecek karakter tasarımları farklı mecralarda uygulanarak yapay zekânın ilham verici olduğu kabul edilmiştir. Yapay zekânın karakter tasarımına olan etkisi sadece yaratıcılık özelinde değil, teknik (karakter hareketlendirmeleri) ve sosyal etki (kullanıcı ve karakter iletişimi) çerçevesinde de incelenmiştir. Yapay zekâ aracılığıyla karakterlerin karmaşık motor becerileri esnek ve doğal bir şekilde gerçekleştirilebilir (Motion Intelligence), cümleler karakter hareketlerine çevrilebilir (JL2P), iki boyutlu statik görüntüler hareketlendirilerek üç boyutlu bir etki (Photo Wake-Up: 3D) yaratabilmektedir. Karakterlerin kullanıcılarla olan ilişkisini değiştirecek gelişmeler karakter ve kullanıcı etkileşimi bölümünde ele alınmıştır. Yapay zekâ destekli sanal karakterler etkileşimsiz karakterlerin önüne geçerek, kullanıcıları birçok yönden etkisi altına almaya başlamıştır. Araştırmanın uygulama projesi bölümünde, yapay zekânın sınırlarını ve potansiyelini keşfetmek amacıyla bir proje tasarlanmıştır. Kadına olan şiddetin artarak devam etmesi konuya ilişkin daha fazla farkındalığa ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Projede yapay zekânın kadın şiddetine karşı farkındalık yaratabilecek görseller ortaya koyabileceği görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Yapay zekâ, Yaratıcılık, Karakter Tasarımı.
Özet (Çeviri)
Can artificial intelligence be creative? Artificial intelligence has been a source of inspiration for cinema and literature to date and in recent years, it has started to become a part of fields that require creativity. Within the scope of this research, whether artificial intelligence contains creativity or not in terms of character design is revealed through an application project. In the study, the concept of creativity was considered important in terms of questioning the potential of artificial intelligence in character design. Experiments were conducted using datasets with different contents to question creativity. As a result of the experiments, human-artificial intelligence cooperation was experienced, and the character designs that could be made with artificial intelligence were applied in different channels. Artificial intelligence was found to be inspiring. The effect of artificial intelligence on character design has been examined not only in terms of creativity, but also in terms of technical (character animations) and social impact (user and character communication). Through artificial intelligence, the complex motor skills of the characters can be realized flexibly and naturally (Motion Intelligence), sentences can be converted into character movements (JL2P), two-dimensional static images can be animated to create a three-dimensional effect (Photo Wake-Up: 3D). This opens the doors of a new era in character animation. The developments that will change the relationship of the characters with the users are discussed in the character and user interaction section. Artificial intelligence supported virtual characters have started to influence users in many ways by getting ahead of non-interactive characters. In the application part of the research, a project was designed to explore the limits and potential of artificial intelligence. The increasing continuation of violence against women shows that there is a need for more awareness on the issue. In the project, it has been seen that artificial intelligence can create visuals that can raise awareness against violence against women.