STEM eğitiminin fen bilimleri öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of STEM education by science teachers
- Tez No: 734194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ASLAN EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, Fen Bilimleri, Öğretmen, STEM Eğitimi Değerlendirme, STEM Education, Science, Teacher, STEM Education Evaluation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tüm dünyada değişen iş gücüne uygun birey yetiştirme amacıyla STEM eğitimi benimsenmektedir. Türkiye'de de STEM eğitimine entegrasyon çalışmaları yürütülmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmaların değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Araştırmada, Türkiye'de gelişmekte olan STEM eğitiminin fen bilimleri öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma yöntemlerinden tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya, Diyarbakır ilinde görev yapmakta olan 128 fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“A Criteria for Quality STEM”kullanılmıştır. Ölçek araştırmacılar tarafından Türkçe 'ye uyarlanmıştır. Araştırmanın sonucunda; genç öğretmenlerin okul, toplum ve iş dünyası arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik daha yüksek ortalamalara sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Fen öğretiminde STEM eğitim uygulamalarını bir döneme yayarak gerçekleştiren öğretmenlerin STEM kültürü ve iklimi oluşturma ve Okul, toplum ve iş dünyası arasındaki bağlantıyı kurma boyutlarında daha yüksek ortalamalara sahip olduğu bulunmuştur. Akademik çalışmaları okuyan öğretmenlerin okumayanlara göre akademik bilginin entegrasyonu ve okul, toplum ve iş birliği sağlamada daha yüksek ortalamalara sahip olduğu saptanmıştır. Daha önce STEM eğitimi ile ilgili projelerde yer alan öğretmenlerin okullarda STEM kültürü ve iklimini oluşturma noktasında daha yüksek ortalamalara sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuçlar ışığında, MEB'in STEM eğitiminin etkili olarak uygulanabilmesi ve verimli sonuçlar alınması için fen bilimleri öğretmenlerinin STEM eğitimi ile ilgili daha donanımlı yetiştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
STEM education is adopted to train individuals who are suitable for the changing workforce all over the world. Integration studies into STEM education are also carried out in Turkey. It is important to evaluate the studies carried out in this context. In the study, it was aimed to evaluate the developing STEM education in Turkey by science teachers. For this purpose, scanning method, one of the quantitative research methods, was used. 128 science teachers working in Diyarbakır province participated in the research.“A Criteria for Quality STEM”was used as a data collection tool in the study. The scale was adapted to Turkish by the researchers. As a result of the research; It has been concluded that young teachers have higher averages for improving relations between school, society and business world. It has been determined that teachers who carry out STEM education practices in science education by spreading them over a certain period of time have higher averages in terms of creating a STEM culture and climate and establishing a connection between school, society and business world. It has been determined that teachers who read academic studies have higher averages in integrating academic knowledge, providing school, community and cooperation compared to those who do not. It has been determined that teachers who previously participated in projects related to STEM education have higher averages in creating STEM culture and climate in schools. In the light of these results, it is suggested that necessary studies should be carried out to train science teachers more equipped about STEM education in order to implement STEM education effectively and to get productive results.