Papiller mikrokarsinomlarda tert mutasyonu sıklığının araştırılması; histopatolojik alt tip ve klinikopatolojik bulgularla ilişkisi
Investigation of tert mutation frequency in papillary microcarcinomas; relationship with histopathological subtype and clinicopathological findings
- Tez No: 734264
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN HATİCE UĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: papiller mikrokarsinom, TERT, BRAF, Papillary Microcarcinoma, TERT, BRAF
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü 2017 sınıflamasında, ≤1 cm papiller karsinomlar, mikrokarsinom olarak adlandırılmakta ve insidansı giderek artmaktadır. Biyolojik davranışları genellikle iyi olmasına rağmen agresif olgular da bildirilmektedir. Son yıllarda cerrahi tedaviden kaçınılarak aktif izlem de seçenek olarak önerilmektedir. Bu nedenle mikrokarsinomlarda agresifliği öngörebilecek moleküler değişikliklerin saptanması önem kazanmıştır ve yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Çalışmamız papiller mikrokarsinomlarda; histomorfolojik özellikleri ve subtipleri inceleyerek, prognostik önemi bildirilen TERT genindeki değişiklikleri saptamayı ve tüm bu bulguların BRAF gen mutasyonu varlığında klinikopatolojik bulgularla korelasyonunu göstermeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2010-2019 yılları arasında tanı almış 95 papiller mikrokarsinom olgusu çalışmaya alınmıştır. Olgularda RT-PCR yöntemi ile TERT ekspresyon varlığı araştırılmış, histomorfolojik ve klinikopatolojik bulgularla ilişkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca immunohistokimyasal yöntemle BRAF uygulanmış olgularımızdaki benzer özellikler ve her iki gen arasındaki korelasyon varlığı değerlendirilmiştir. Bulgular: Multifokalite, ekstratiroidal yayılım ve ≥0,5 cm tümör boyutu ile lenf nodu metastazı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. TERT ekspresyonu ile herhangi bir klinikopatolojik bulgu arasında ilişki saptanmamıştır. BRAF V600E mutasyonunun lenf nodu metastazı, lenfovasküler invazyon, ileri hastalık evresi ve klasik subtip ile istatiksel anlamlı ilişkisi gösterilmiştir. Sonuç: Papiller karsinomlarda düşük mortalite oranları uzun yıllardır değişmemektedir. Bu nedenle mikrokarsinom olgularında, cerrahi tedavinin gerekliliği tartışılmaktadır. Moleküler belirteçlerin prognozu öngörebilmesi, gereksiz cerrahiyi azaltmada etkili olacaktır. TERT mutasyonlarının tiroid kanserlerindeki agresiflikle korelasyonu papiller mikrokarsinomlar için de umut verici olarak karşımıza çıkmakta ve bu konudaki sınırlı sayıda çalışma literatürde yer almaktadır. Araştırmamızda TERT ekspresyonu bazı olgularda saptanmakla birlikte klinikopatolojik bulgularla ilişkisi gösterilememiştir. Bu sonuç, literatür ile uyumlu olup TERT molekülünün karsinogenezisin ileri evrelerinde rol almasının sonucu olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the 2017 World Health Organization classification, papillary carcinomas ≤1 cm are called microcarcinomas and their incidence is increasing gradually. Although their biological behavior is generally fine, aggressive cases have also been reported. In recent years, active surveillance has been recommended as an option by avoiding surgical treatment. For this reason, in microcarcinomas the detection of molecular changes which can predict aggressiveness has gained importance and studies are still quite limited. Our study aims to detect changes in the TERT promoter gene alterations in papillary microcarcinomas, whose prognostic importance is reported, by examining histomorphological features and subtypes, and to show the correlation of all these findings with clinicopathological findings in the presence of BRAF gene mutation. Materials and Methods: 95 papillary microcarcinoma cases diagnosed in Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Pathology between 2010-2019 were included in the study. The presence of TERT expression was investigated by RT-PCR method, and its relationship with histomorphological and clinicopathological findings was evaluated. In addition, patients who performed BRAF by immunohistochemical method were evaluated and correlations between both genes and in terms of histomorphological and clinicopathological findings were analyzed. Results: A statistically significant correlation was found between multifocality, extrathyroidal extension, and tumor size of ≥0.5 cm and lymph node metastasis. No relationship was found between TERT expression and any clinicopathological finding. A statistically significant association of BRAF V600E mutation with lymph node metastasis, lymphovascular invasion, advanced disease stage and classical subtype has been demonstrated. Conclusion: Low mortality rates in papillary carcinomas have not changed for many years. Therefore, the requirement of surgical treatment in microcarcinoma cases is controversial. The ability of molecular markers to predict prognosis will be effective in reducing unnecessary surgery. The correlation of TERT mutations with aggressiveness in thyroid cancers is also holding promise for papillary microcarcinomas. Limited number of studies on this area are also available in the literature. Although TERT expression was detected in some cases in our study, its relationship with clinicopathological findings could not be demonstrated. This result is consistent with the literature and has been evaluated as a result of the TERT molecule taking a role in the advanced stages of carcinogenesis.