Acının sanatçı psikolojisi ve dolayısıyla sanat eserlerine etkisi üzerine bir araştırma
A study on artist psychology of pain and its effect on artworks
- Tez No: 734263
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: acı, sanat, psikoloji, pain, art, psychology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasının temel sorunu, acının sanatçıların psikolojisine ve dolayısı ile de sanat eserlerine hangi biçimlerde yansıdığını anlamaya yönelik olmuştur. Buna bağlı olarak araştırma, acının insanın psikolojisini, yaşam biçimini nasıl değiştirip, dönüştürdüğünü ve sanatçı üzerindeki bu etkilerinin eserlerinde nasıl göründüğü konusuna odaklanmıştır. Konunun araştırması, literatür taramasına, konunun sanat teorisi içerisindeki yerini anlamaya ve bu arada kaçınılmaz olarak eser incelemelerine odaklanmıştır. Çalışmanın teorik zemin, sanat teorisiyle sınırlandırılamayacak biçimde, bireysel ve toplumsal acılarla ilişkisi nedeniyle, sosyolojinin, antropolojinin, felsefenin, tıbbin ve psikoloji alanlarının acı ile olan ilişkisinin araştırılması ile gerçekleşmiştir. Araştırma konusu olan kavramın, acının, tanımlanması ve düşün alanındaki yerini anlama çabası felsefe alanına yönelmeyi sağlarken, birey olarak sanatçı üzerindeki etkisini anlama ve ifade etme çabası, psikoloji alanının bölüm olarak teze dahil olmasına neden olmuştur. Ruhun çektiği acılar ele alınırken ruh, beden ve toplum ilişkisi irdelenmiş olup acı ve travmaların ilişkili olduğu alanlar başlığı altında bütünleşmiştir. Tüm bu sorular, başlıklar ve alt başlıklar çalışmayı psikoloji alanına yönlendirmiş olup araştırmanın ana başlığı olduğu düşünülen 3. Bölümün, ruhun bitmeyen acıları, sanat, psikoloji ve acı başlığının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Araştırma, yukarıda da belirtildiği gibi, kitap, makale ve tez çalışmalarının incelenmesi, konuyla ilgili eserlerin, görsel analiz yöntemleriyle analiz edilmesi ve konu dahilinde üretilen eserlerden edinilen deneyimle tamamlanmıştır. Temel sonuçlar kısmında, acı kavramının sanatçı hayatında ve dolayısı ile üretim süreçleri ve eserleri üzerindeki, araştırmada bulunan etkilerinin, altı çizilmiştir. Acı kavramı kimi zaman sanatçının üretim motivasyonu, kimi zaman kurtarıcısı kimi zaman ise aksine onu en diplere çeken, yeniden doğumunu sağlayan, dönüştüren, olgunlaştıran unsur olarak ortaya konulmuştur. Dolayısıyla bu araştırmanın önemi acı kavramının sanat tarihinin bir parçası olan sanatçıların gerek toplum ile gerekse bireysel yaşantılarında ve en önemlisi de psikolojileri üzerindeki önemini gözler önüne sermiştir.
Özet (Çeviri)
Main propositon of this thesis study is oriented toward understanding the ways of reflection of pain on artists' psychology, and thereby on their artworks. Accordingly this research focuses on how pain changes and transforms human psychology and his/her life style, and thefore how these effects on an artist appear on his/her artworks. Doing reseach on this topic focuses on reviewing the literatue, and understanding the importance of it on the theory of art, and inevitably the analyzing related artworks in the meantime. Due to its relationship with individual and social pains, theoretrical basis of the study, which is not rectricted to the theory of art, is established to investigate the relation between the pain and sociology, anthropology, philosophy, medicine, and psychology. While making an effort to understand its significance on the school of thougt and to define the concept of pain, which is the main subject of this research, ensures to be oriented in the field of philosophy; striving to discover and express its effects on an artist as an individual causes to make psychology included as a part of the thesis. When tackling pains that a soul feels, the relationship between spirit, body and the society has been examined, and integrated with the thesis under the topic named“The Fields Related with Traumas”. All of these questions, titles, and subtitles have directed this study to the field of psychology, and made the“Part 3. endless paıns of a soul, art, psychology, and paın”emerged, which is deemed the main headline of this research. This research as mentioned above has been completed by reviewing various books, articles, thesis studies, and by analyzing artworks with the usage of visual methods, and by having experience from the art pieces created within the research theme. In the part of main conclusions of the study, the effects of the concept of pain on an artist life and therefore on his/her creation processes and artworks are underscored. The concept of pain is sometimes revealed as an artist's motivation for creation, and sometimes as his/her rescuer, and sometimes as a factor which makes artists fall into the very bottom, and then reborn, transformed, and matured, in contrast.As a result, the significance of this research is to show the importance of the concept of pain on the artists' life both as an indivdial and within the society, and more importantly on their psychologies.