Covid-19 pandemisinde uzaktan çalışmanın motivasyon üzerindeki etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The effect of remote working on motivation in the covid-19 pandemic: A research in the banking sector
- Tez No: 734292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE KUŞAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Covid-19, Motivasyon, Pandemi, Uzaktan Çalışma, Banking, Covid-19, Motivation, Pandemic, Remote Working
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
2019 yılının Aralık ayında ortaya çıkan ve tüm insanlığı tehdit eden Covid-19 Pandemisiyle birlikte meydana gelen zorlayıcı ve ani değişimin getirdiği yeni koşullar ile çalışma hayatındaki kurallar yeniden yazılmaya başlanmıştır. Araştırmanın amacı; Covid-19 pandemisiyle birlikte önemi artan uzaktan çalışmanın bankacılık sektöründe çalışanların motivasyonları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmada amaçlı örnekleme tekniği kullanılmış ve 320 çalışana anket uygulanmıştır. Elde edilen verilen SPSS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizde betimleyici ve karşılaştırmalı istatistikler uygulanmıştır. Araştırmada, katılımcıların uzaktan çalışma sürelerinin artması ile motivasyon düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmemiştir. Demografik özelliklerdeki farklılıkların, uzaktan çalışma durumuna göre motivasyon düzeyi üzerinde etkisi bulunmadığı tespit edilmiştir.Bu araştırmada, literatürdeki bu boşluğu doldurmak amacıyla öncelikle uzaktan çalışmaya dair kavramsal çerçeve sunulmakta, Covid-19 pandemisinin uzaktan çalışma üzerindeki etkileri incelenerek uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları ele alınmaktadır. Son olarak, daha sonra yapılacak olan çalışmalara ışık tutulması amacıyla yapılmış özet literatür çalışması eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Covid-19 Pandemic emerged in December 2019 have caused coercive and sudden change in all aspects of the life. Remote working, previously accepted as a privilege became a common practice. The aim of this study is to investigate the effect of remote working on the motivation of employees in the banking sector. Purposive sampling technique was used in the research and a questionnaire was applied to 320 employees. The obtained data was analyzed using the SPSS 25 program. Descriptive and comparative statistics were used in the analysis. In the study, no significant relationship was observed between the increase in the duration of remote work and the motivation levels of the participants. It has been determined that the differences in demographic characteristics have no effect on the motivation level according to the remote working status.