İntertrokanterik femur kırıklarında antirotasyonlu proksimal femur çivisi (APFN) ile dyna kilitli trokanterik (DLT) çivinin sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of antirotation proximal femoral nail (APFN) and dyna locking trochanteric (DLT) nail in intertrochanteric femur fractures
  1. Tez No: 734311
  2. Yazar: ÖMER CAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: İntertrokanterik femur kırıkları, APFN, DLT, sefalomedüller çivileme, ortopedik travma, Intertrochanteric femur fractures, APFN, DLT, sefalomedullar nailing, orthopedic trauma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Proksimal femur kırığı olan hastalara kullanılan iki farklı çivinin sonuçlarını karşılaştırmak. Gereç ve Yöntemler: Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Nisan 2018 – Aralık 2020 tarihleri arasında intertrokanterik femur kırık nedeniyle intramedüller çivileme yapılmış ve takiplerde ulaşılabilen 144 hasta çalışmaya dahil edildi. Takipleri yapılan bu hastaların radyolojik görüntülemeleri ve klinik fonksiyonel sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların 94'üne DLT çivisi (grup 1), 50'sine APFN (grup 2) uygulanmıştır. Kadın/erkek oranı 1,08 bulundu. Kırıklar AO sınıflamasına göre; %54,9'u 31A1, %22,9'u 31A2, %22,2'si 31A3'tür ve gruplar arası homojendir. Harris Kalça Skoru'na göre istatistiksel olarak anlamlı olarak grup 1'in grup 2'den üstün olmasına rağmen her iki grup ortalaması iyi aralığında derecelendirildi. Bir yıllık mortalite %25 bulundu. Sonuçlar: İntertrokanterik femur kırıklarının tedavisinde çivileme gün geçtikçe altın standart olma yolunda ilerlemektedir. Her iki çivide de benzer ve literatürle uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Çivi uygulamasında önemli olan redüksiyon kalitesi ve lag vidasının uygulanış şeklidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Compare the results of two different nails used in patients with proximal femur fracture. Materials and Methods: Between April 2018 and December 2020,144 patients who underwent intramedullary nailing due to intertrochanteric femur fracture in Kayseri City Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic and could be reached during follow-up were included in the study. The radiological imaging and clinical functional results of these patients were evaluated. Results: DLT nailing (group 1) was applied to 94 of the patients participating in the study and APFN was applied to 50 (group 2). The female/male ratio was found to be 1.08. According to the AO classification of fractures; 54.9% were 31A1, 22.9% were 31A2, 22.2% were 31A3, and they were homogeneous between groups. According to the Harris Hip Score, although group 1 was statistically significantly superior to group 2, the average of both groups was graded as good. One-year mortality was 25%. Conclusion: Nailing is becoming the gold standard in the treatment of intertrochanteric femur fractures. Similar and consistent results with the literature were obtained in both nails. What is important in nail application is the quality of reduction and the way the lag screw is applied.