COVID-19 salgını sırasında görev yapan sağlık çalışanlarında travma sonrası büyüme ve etkileyen faktörler
Post-traumatic growth and affecting factors in health workers working during the COVID-19 epidemic
  1. Tez No: 734440
  2. Yazar: YASEMİN ŞEYMA İNCİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Sağlık çalışanları, Travma sonrası büyüme, COVID-19, Health workers, Post-traumatic growth
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, COVID-19 salgını döneminde görev yapan sağlık çalışanlarının farklı zaman dilimlerinde travma sonrası büyüme düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmanın evren ve örneklemi Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Devrek Devlet Hastanesi'nde görev yapan yapan 109 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri Kişisel Bilgi Formu ve Travma Sonrası Büyüme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçme araçları 6 ay ara ile (Eylül 2020-Mart 2021) iki kez uygulanmıştır. Çalışmanın istatistiksel değerlendirmesinde SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogrov-Smirnov testi, bağımız gruplar t testi, ikiden fazla grup ortalamalarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA), gruplar arası karşılaştırmalarda alt gruplardaki birey sayısı düşük olan karşılaştırmalarda parametrik istatistiklerin nonparametrik karşılığı olan Mann Whitney U ve Kruskall Wallis H testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda sağlık çalışanlarından çocuk sahibi olmayanların, 1-5 yıl ve 6-10 yıl çalışma yılına sahip olanların, COVID-19 biriminde görev yapmayan sağlık çalışanlarının ve COVID-19 nedeniyle yakınını kaybetmeyenlerin travma sonrası büyüme puanının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to determine the post-traumatic growth levels and the affecting factors of healthcare professionals working during the COVID-19 epidemic period in different time periods. The universe and sample of the study consists of 109 health workers working in Devrek State Hospital affiliated to Zonguldak Provincial Health Directorate. The data of the study were collected from the Personal Information Form and Post Traumatic Growth Scale. The measurement tools were applied twice with an interval of 6 months (September 2020-March 2021). SPSS 22.0 statistical package program was used in the statistical evaluation of the study. In the analysis of the data, Kolmogrov-Smirnov test, independent sample t test, one-way analysis of variance (ANOVA) for the comparison of averages of more than two groups, Mann Whitney U test, the nonparametric equivalent of the parametric statistics, which is low in comparison to the number of individuals in the Mann-Whitney U and Kruskall Wallis h test were used. As a result of the study, it was determined that those who do not have children from health workers, those who have 1-5 years and 6-10 years of working years, health workers who do not work in the COVID-19 unit and those who do not lose relatives due to COVID-19 have a higher post-traumatic growth score.