Kemik enfeksiyonlarının tedavisinde antimikrobiyal etkili yapay kemik doku greftlerinin kullanımı
The use of antimicrobial effective artificial bone tissue grafts in the treatment of bone infections
  1. Tez No: 734538
  2. Yazar: BÜNYAMİN YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET KÖSE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum fosfat, osteomiyelit, yapay kemik grefti, gümüş iyon, Calcium phosphate, osteomyelitis, artificial bone graft, silver ion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yücel, B. Kemik enfeksiyonlarının tedavisinde antimikrobiyal etkili yapay kemik doku greftlerinin kullanımı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2022. Osteomiyelit tedavisinde uzun süreli antibiyotik kullanımı ve tekrarlanan cerrahi operasyonların sağlık sistemine getirdiği mali yük tüm insanlığı etkilemektedir. Günümüzde osteomiyelit tedavisinde antibiyotikli çimento kullanımı yaygın olup antibiyotik direnci ikinci bir operasyon gerektrmektedir. Bunun çözümünde antibiyotik emdirilmiş biyoçözünür malzemeler son yıllarda geliştirilmiş olup ancak bunların da yük taşıyamamaları sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. bu nedenle antimikrobiyal etkinliği olan kemik yenilenmesine katkı sağlayacak yapay kemik doku greftlerine ihtiyaç mevcuttur. Osteomiyelit tedavisinde debridman sonrası kemik dokuda ortaya çıkacak olan ölü boşlukları dolduracak, yük taşıyabilen antimikrobiyal etkinliği olan gümüş iyon katkılı yapay kemik doku greftleri geliştirilmiştir. Çalışmamızda, 12 gönüllü osteomiyelit tanısı almış hastada aynı seansta debridman yapılmış ve gümüş iyon katkılı yapay kemik doku greftlerienfekte bölgeye uygulanmıştır. Çalışmamızda kronik kemik enfeksiyonu bulunan hastalarda kullanım sonrası herhangi bir yan etkiye sahip olup olmadığına yönelik hastalardan alınan kan örneklerinde böbrek ve karaciğer fonksiyon testlerinde izlenmiş ve kan gümüş seviyeleriyle takip edilmiştir. Gönüllü olmayı tercih etmeyen ve yalnızca standart tedavisi uygulanan hasta grubu, kontrol grubu olarak kullanılmıştır. İyonik gümüş, toksisitesinin düşük oluşu, gümüşe karşı mikropların tolerans geliştirememesi ve güçlü antibakteriyel etkinliğe sahip olması gibi avantajlara sahiptir. Hastalarda kemikteki enfeksiyonun klinik belirtiler ve laboratuvar tetkikleri ile iyileştiğinin görülmesi ve kemik boşlukların radyolojik tetkiklerle iyileşmenin ortaya konması, toksik bulgulara rastlanmaması tedavinin başarısı olarak değerlendirilecektir. Bu çalışmada da gümüş iyon katkılı kalsiyum fosfat temelli yapay kemik greft kullanımı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Yücel, B. The use of antimicrobial effective artificial bone tissue grafts in the treatment of bone infections. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Orthopedics and Traumatology Specialization Thesis in Medicine, Eskişehir, 2022. Long-term use of antibiotics in the treatment of osteomyelitis and the financial burden of repeated surgical operations on the health system affects all humanity. Today, the use of antibiotic cement in the treatment of osteomyelitis is common, and antibiotic resistance requires a second operation. In the solution of this, antibiotic-impregnated biodegradable materials have been developed in recent years, but their inability to carry loads is a problem. Therefore, there is a need for artificial bone tissue grafts with antimicrobial activity that will contribute to bone regeneration. In the treatment of osteomyelitis, silver ion doped artificial bone tissue grafts with antimicrobial activity, capable of carrying loads, filling the dead spaces that will appear in the bone tissue after debridement have been developed. In our study, debridement was performed in the same session in 12 volunteer patients diagnosed with osteomyelitis and silver ion-doped artificial bone tissue grafts were applied to the infected area. In our study, in patients with chronic bone infection, kidney and liver function tests were monitored in blood samples taken from the patients to determine whether they had any side effects after use, and blood silver levels were monitored. The patient group, who did not choose to volunteer and was given only standard treatment, was used as the control group. Ionic silver has advantages such as low toxicity, inability of microbes to develop tolerance to silver, and strong antibacterial activity. It will be considered as the success of the treatment that the infection in the bone is healed by clinical signs and laboratory tests, the improvement of the bone cavities by radiological examinations, and the absence of toxic findings. In this study, the use of silver ion doped calcium phosphate based artificial bone graft was examined.