KATILIM–30 ve BIST–30 endeks performanslarının ampirik bir değerlendirmesi (2011–2020)
An empirical evaluation of PARTICIPATION–30 and BIST–30 index performances (2011–2020)
  1. Tez No: 734537
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa, Borsa İstanbul, KATLM–30, BĠST–30, endeks, Exchange, Borsa Istanbul, Participation30, Bist30, index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Katılım bankacılığı, faaliyetlerini İslâmi standartlara göre gerçekleştiren bir bankacılık modelidir. Katılma indikatörleri, küresel düzeyde uzun yıllardır var olmasına karşılık, Türkiye'de 2011 yılından bu yana genişleme sürecindedirler. Sermaye piyasası enstrümanlarının her geçen gün arttığı finansal sistemde, katılım endeksleri yatırımcılara alternatif bir yatırım imkânı sağlaması bakımından önemlidir. Dolayısıyla son yıllarda katılım bankacılığı enstrümanlarına olan ilgide ciddi bir artış meydana gelmiştir. Bu çerçevede çalışmada, 7 Ocak 2011–22 Temmuz 2020 tarihleri arasında İslâmi standartlara münasip pay senetlerinden meydana gelen KATLM–30 Endeksi ile BİST– 30 Endeksi'nin risk ve kâr özellikleri mukayeseli şekilde analiz edilmiştir. Etüt periyodu 6 ayı piyasası, 6 boğa piyasası olarak 12 alt döneme ayrılmıştır. İncelemeler uzun dönem ilişkisinin mevcut olduğunu göstermektedir. İlâveten, endeksler arasında istatistiksel olarak anlamlı nedensellikler tespit edilmiştir. KATLM-30'da belirsizlik hâli düşük düzeyde olduğu için, riskten kaçan yatırımcılar, bu endeksi tercih etme noktasında daha istekli davranabilmektedirler.
Özet (Çeviri)
Participation banking is a banking model that performs its activities according to Islamic standards. Although participation indicators have existed at the global level for many years, they have been in the process of expansion in Turkey since 2011. In the financial system, where capital market instruments are increasing day by day, participation indices are important in terms of providing investors with an alternative investment opportunity. Therefore, in recent years, there has been a significant increase in the interest in participation banking instruments. In this context, the risk and profit characteristics of the KATLM-30 Index, which consists of stocks conforming to Islamic standards, and the BIST-30 Index, between January 7, 2011 and July 22, 2020, were analyzed comparatively. The study period is divided into 12 sub-periods as 6 bear markets and 6 bull markets. Studies show that there is a long-run relationship. In addition, statistically significant causality was found between the indices. Since the level of uncertainty is low in the KATLM-30, risk-averse investors may be more willing to choose this index.